Varkenshouderij

Nieuws 2026 x bekeken 1 reactie

Duitse kartelbewaker beboet Clemens Tönnies voor achterhouden van informatie

Bonn - Clemens Tönnies, grootaandeelhouder en topman van vleesconcern Tönnies Fleisch, krijgt van de Duitse mededingingsautoriteit – het Bundeskartellamt – een boete van 90.000 euro. De ondernemer krijgt de boete omdat hij bij het aanmelden van de overname van slachterij Tummel informatie heeft achtergehouden.

De bedoelde informatie betreft Tönnies’ aanzienlijke meerderheidsbelang in vleeswarenconcern Zur Mühlen-Gruppe. Dit verzuim acht de kartelwaakhond blijkens de toelichting van voorzitter Andreas Mundt ontoelaatbaar. “Voor termijngebonden fusiecontroleprocedures is een volledige en met de waarheid strokende aanmelding noodzakelijk, om meteen aan het begin van de controletermijn te kunnen zien, welke onderzoeken moeten worden ingesteld.”
Tönnies vroeg in maart 2011 vergunning voor de overname van Tummel. Het Bundeskartellamt heeft die vergunning echter niet willen verlenen. In november van dat jaar besloot het bureau tot afwijzing op grond van de dominerende positie die Tönnies daarmee op de grondstoffenmarkt voor vleeswaren en worst zou krijgen, mede gezien het al bestaande meerderheidsbelang in Zur Mühlen. De afwijzing wordt nog beproefd door de rechter en staat daarom nog niet vast. De boete wel, omdat Clemens Tönnies er mee akkoord is gegaan.

Eén reactie

  • Roelof Bloo

    daar lacht hij om en als hij Tümmel niet over kan nemen concurreert hij hem kapot, is binnen een jaar gepiept

Of registreer je om te kunnen reageren.