Varkenshouderij

Nieuws 6235 x bekeken 17 reacties

Diarreebacterie springt van varkens naar mens

Utrecht - Wie met varkens werkt heeft een grotere kans besmet te raken met de resistente diarreebacterie Clostridium difficile.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van de Utrechtse wetenschapper Elly Keessen. Keessen promoveert vrijdag op haar onderzoek.

Keessen heeft monsters van varkens en varkenshouders onderzocht en met elkaar vergeleken. Zij komt tot de conclusie dat er overdracht plaats heeft van de bacterie, die in ernstige gevallen dikkedarmontsteking kan veroorzaken. Hoe de overdracht in zijn werk gaat weet ze niet.

Duidelijk is wel dat de bacterie niet alleen in mest voorkomt, maar ook in de lucht in de stallen en in de nabije omgeving  van stallen (tot 20 meter). Zij heeft de bacterie ook gevonden op vlees in supermarkten. De bacterie kan gevaarlijk zijn bij mensen die verzwakt zijn en met antibiotica behandeld worden. Een van de bijzondere eigenschappen van de bacterie is de hittebestendigheid. Door de vorming van sporen kan de bacterie overleven om daarna in de darm weer op te bloeien. De bacterie is resistent tegen een aantal antibiotica en wordt wel vergeleken met de MRSA-ziekenhuisbacterie.

Laatste reacties

 • reiziger

  wordt het niet eens tijd een onderzoek te starten naar mensen die besmet raken door te werken met mensen .ziekenhuispersoneel wordt massal ingeent anders worden ze net zo ziek als de patienten opscholen worden docenten massal ziek van de kinderen ,ik sprak pas iemand die op een kinderdagverblijf was gaan werken ze was dolgelukkig met haar werk maar vertelde wel dat ze 3 maanden grieperig was geweest bij aanvang van haar nieuw werk concusie de kans dat je ziek word door met dieren te werken is
  veel kleiner dan de kans dat je ziek wordt door met mensen te werken
  mvrg wereldburger op toerocht

 • anton1937

  Ik heb 50 jaar gewerkt bij de overheid in de varkenshouderij. Ik ben enkele keren clostridium besmettingen tegen gekomen bij varkens.Het overbrengen naar de mens is nimmer voorgekomen, de kans van besmetting naar de mens is te verwaarlozen. Als je met mensen werkt kun je veel sneller besmet raken door ziektes die bij de mens voorkomen, zo ben ik besmet geraakt met TBC door een collega die deze ziekte overdraagbaar bij zich droeg

 • johan58

  Zullen we maar net zo reageren als bij het enkelvoudige onderzoek naar ammoniakvervluchtiging bij het bovengronds uitrijden van dierlijke mest?
  Dan zal hier ook een veel breder internationaal onderzoek plaats moeten vinden.

 • gerjan slingenbergh

  @ wereldburger Je trekt wel erg makkelijk een conclusie. De meeste griepvirussen onstaan bij varkens en kippen. Vervolgens worden ze overgedragen naar mensen.
  En als het een agressief virus gaat zijn de gevolgen niet te overzien.

 • reiziger

  @ gerjan de meeste griepvirussen onstaan bij kinderen en dan worden ze overgedragen op ouderen en ja als je een aap neukt kan je ook aid krijgen

 • gerjan slingenbergh

  @wereldburger Je hebt het goed begrepen.

 • w v gemert

  Als je niet in aanraking wilt komen met virussen dan heb ik nog wel een paar adviezen.Niet in het buitenland op vakantie/geen contact met andere mensen/geen contact met (huis) dieren en als dat niet voldoende is dan kan je ook nog stoppen met ademen. Aan iedereen de keus.

 • bucks

  nou ja is weer goed voor de wc rollenbranche en zo af en toe eens lekker leeg kan ook wel prettig zijn . dus waar praten we over?

 • Janmetdepet

  @wereldburger. Ik zou als ik jou was terug naar school gaan en vragen om bijles basisbiologie. Een virus is geen bacterie en andersom. En als je goed leest, raak je er ook mee besmet zonder überhaupt met die dieren te werken, maar door simpelweg dat vlees te eten.

 • boertje brabant

  de mens komt dagelijks met mijoenen bacterien in aanraking wat goed is voor ons immuunsysteem we maken ons veel te druk en kunnen vanalles onderzoeken wat helemaal geen zin heeft . Elly heb je niks beters te doen.

 • Janmetdepet

  @hjak9763 Heb jij niks beters te doen dan onzin uitkramen? Dit is wel even wat anders dan die onschuldige bacteriën waar we dagelijks mee in aanraking komen. Dit geeft dan (nog maar) diarree, maar feit blijft dat het overgesprongen is van varken op mens. MRSA bijvoorbeeld? Heel resistent en ook overdraagbaar via dier op mens. Ook niet druk om maken zeker? Veroorzaakt wereldwijd meer doden dan AIDS.

 • Janmetdepet

  * over diarree. Het gaat hier ook over mensen met een zwak immuunsysteem. Niet over de gezonde mens, die geen last heeft van Staphylococcus aureus en/of Clostridium difficile ongeacht of die bacteriën resistent tegen antibiotica zijn of niet. Juist de mensen die geen goed immuunsysteem hebben (ouderen, jonge kinderen, kankerpatiënten, aidspatiënten, etc.) kunnen overlijden aan een bacteriële infectie die niet reageert op antibiotica. Voorkomen is beter dan genezen! Vandaar dit onderzoek. Het aantal doden door resistente bacterien staat al in de top-5 van wereldwijde doodsoorzaken. En dan vind jij dit niet nuttig.

 • Realist

  @janmetdepet
  Maar ooit zul je toch ergens aan dood moeten gaan.

 • reiziger

  @janmetdepet op een janmetdepet zitten meer virusen en bacterieen waar van ik ziek kan worden dan op 1000 varkens daarom blijf ik ver van jouw uit de buurt
  mvgr wereldburger op toerocht

 • reiziger

  ik blijf lekker veilig varkens knuffelen dan kan mij niets gebeuren

 • jordi 1455

  janmetdepet

  bacterieen kom je overal tegen, wis dat een toiletpot schoner is dan een toetsenbord van een computer? Mensen zijn tegenwoordig vatbaarder voor ziektes omdat ze niet zo veel met ziektekiemen te maken krijgen. Als je vaak met bepaalde ziektekiemen te maken krijgt kun je resistent worden voor een ziekte doordat je lichaam antistoffen aanmaakt. MRSA wordt vooral verspreid door slordigheid van ziekenhuis personeel.

 • Frenske

  Maar, janmetdepet hoe komt het in de ziekenhuizen? Bijna iedere varkensboer en zijn familieleden zijn besmet met MRSA.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.