Varkenshouderij

Nieuws 2819 x bekeken 13 reacties

AgruniekRijnvallei start werkgroep '35 plus-zeugen'

Wageningen - Begin februari gaat de werkgroep 35 plus-zeugen van start. De werkgroep is een initiatief van mengvoerfabrikant AgruniekRijnvallei.

Er hebben zich tien varkenshouders aangemeld voor deelname, vertelt dierenarts en nutritionist Marco de Mik van AgruniekRijnvallei.

De deelnemende varkenshouders hebben allemaal een sterke focus op productie. Ze zitten al boven de dertig gespeende biggen per zeug per jaar. Niettemin bestaat onder zowel de varkenshouders, als bij De Mik, het vermoeden dat de productie nog verder kan stijgen. Verbetering is mogelijk middels de voeding, huisvesting, diergezondheid of hygiëne.

Het spenen van 35 biggen per zeug of meer is geen doel op zich, verklaart De Mik. Het mag niet zo zijn dat een hogere productie ten koste gaat van de bigvitaliteit of de uniformiteit van de tomen. De Mik: "Als de bigkwaliteit achteruit gaat, levert dat problemen op voor de vermeerderaar zelf en de mester".

Bij AgruniekRijnvallei is men van mening dat het spenen van een big extra, mits deze goed is, lucratief is voor een vermeerderaar. Dat  geldt ook voor ‘topbedrijven’. De Mik erkent dat productieverhoging meer vraagt van het management. Het gemiddeld geboortegewicht van de biggen zakt, naarmate de toomgrootte toeneemt. Dit gegeven hoeft echter niet te leiden tot minder vitale biggen, meent hij, als de tomen maar uniform zijn. “Het probleem zijn altijd de één of twee lichtste biggen in een toom. Dat blijven de zorgenkindjes.”

Het is niet de bedoeling dat de werkgroep de vorm van een schoolklas krijgt. De insteek is dat de deelnemers en de initiatiefnemer bij elkaar komen om kennis uit te wisselen, te discussiëren en van elkaar te leren. Het programma staat nog niet vast. Mogelijk dat ook gastsprekers een bijdrage gaan leveren.

Laatste reacties

 • Frisovz

  Liever extra kwaliteit biggen ipv meer

 • lamano

  beiden kan ook!dan snijdt het mes van twee kanten. goede biest en veel melk onder de zeugen!!!!!!!!!!!!!

 • John*

  magere varkens = kwaliteit = magere zeugen = meer biggen = UITDAGING

 • Lie

  En dit is weer een uitstekend voorbeeld waarom het begrip van de burger voor de varkenshouder steeds minder wordt !

 • John*

  met wakker dier is de burger anders ook niet meer zo happy!

 • Lie

  Het is de manier waarop de nadruk op MEER produceren met dieren wordt gelegt,... meer gram groei per dag, meer biggen per zeug, meer liters melk per koe etc. We moeten op een verantwoordelijke manier met onze dieren omgaan en daar hoort dan ook een.. en nu niet verder.. omdat het ten kostte gaat van het dier, helaas hoor je dat nog te weinig in de agrarische wereld.

 • John*

  meer euros per dier horen we graag maar dat horen we niet van de burger. misschien als de aanhangers van wakker dier vlees kopen dat euros per dier omhoog gaan?

 • W Geverink

  Er zijn tegenwoordig twee fokkerij richtingen. De grootste groep fokt varkens op technische resultaten. Veel biggen per zeug en een hoge groei per dag met een lage VC. Een hele kleine minderheid fokt varkens op kenmerken die voor de consument belangrijk zijn zoals smaak malsheid. In de stal geef ik de voorkeur aan de eerste. Voor in de pan of op de bbq geven we voorkeur aan de tweede.

 • Mozes

  Ik ben het als melkveehouder wel met Lie eens dat er een grens is aan wat een dier kan produceren. Vooral met de verplichting minder antibiotica te gebruiken hebben wij veehouders meer belang bij dieren met meer weerstand. Je ziet dat de koeien met de hoogste productie het meest vatbaar zijn voor bv klauwaandoeningen .

 • joannes

  Zou je het ook niet anders kunnen verwoorden? Er zijn natuurlijk boeren die met, kennis, aandacht en verzorging minder uitval, hogere groei, minder medicijnen en dankzij selectie meer biggen per worp realiseren. Maar dit is niet meer het gemiddelde, dit is de top. Waar het fout gaat, is dat wanneer dat geselecteerde varken in de gemiddelde of onder gemiddelde situatie komt en de kennis, aandacht en verzorging niet meer krijgt en er kleine drama´s gaan ontstaan. Vergelijkbaar met de koeien met de hoogste productie van Mozes. In de couveuse blijft veel leven wat in de natuur dood zou gaan! De boer als top verzorger is minder gewenst omdat het dieren met grote afhankelijkheid oplevert.

 • wgtroosendaal1

  Ja een soort competitie om de medewerkers en boeren te motiveren meer goede biggen(saldo) te scoren,best leuk bedacht en noodzaak.Zeker niet bewezen als je meer biggen scoort de zeugen het slechter hebben m.b.t. welzijn.Mits..... ja het voer en klimaat omstandigheden bla,bla,bla,maar dat hebben de meeste moderne boeren wel in orde dus.Nu antibiotica gelukkig nu aan banden ligt komt varkenswelzijn(ruim begrip)vanzelf boven drijven als indicator in productie van gezond vlees.De grens aan produceren is er dan niet als je geen echte meerprijs kun realiseren per kilo.Volgens Aalt Dijkhuizen is dit noodzaak,oude trend wordt doorgezet niets nieuws.Nieuw jasje,doorwalsen.

 • Janssen4

  mozes en wgevering, boeren worden betaalt naar hoeveelheid (kilogrammen vlees of liters melk) en niet aan de hand van de smaak. dus het heeft voor de boer geen zin om daarin te investeren. smaak van het vlees is eerder afhankelijk van grondstofkeuze in het voer.
  maar volgens mijn gaan dierwelzijn en productie hand in hand. voelt het dier zich niet goed loopt de productie terug.

 • lamano

  agruniekrijnvallei doet het onderweg gewoon heel erg goed!!maar de gezondheid van de varkens moet dan ook wel oke zijn.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.