Varkenshouderij

Nieuws 3531 x bekeken 6 reacties

Accon: 2012 postief afgesloten voor zeugenhouderij

Horst - Zeugenhouders haalden in 2012 een voerwinst ex. btw van 605 euro. Vleesvarkenshouders kwamen uit op 83 euro per varken.

Deze cijfers heeft Accon avm bekend gemaakt op basis van de tot nu toe geanalyseerde gegevens. Het bedrijf doet de administratie van enkele honderden varkenshouders in Noord-Limburg, Oost-Brabant en op de Veluwe.

De bedragen die Accon avm noemt zijn zonder aanwascorrectie. De biggenprijzen waren in 2012 bijna 10 euro hoger dan in 2011. De voerkosten waren 7 procent hoger. Door die hogere voer- en aankoopprijzen is de waarde van de veestapel eind 2012 hoger dan eind 2011. Het komt neer op 38 euro per aanwezige zeug waarvoor de berekende voerwinst zeugenhouderij zou moeten worden gecorrigeerd.

De vleesvarkenshouderij had te maken met 9 procent hogere voerkosten en de al genoemde hogere biggenprijzen. De waarde per aanwezig vleesvarken stijgt hierdoor met 10 euro. De hogere voerkosten zijn verantwoordelijk voor een aanwas die uitkomt op € 4,60 per dier. Er was dus bijna 15 euro uit de voerwinst nodig om de waardestijging van de veestapel te financieren. De gecorrigeerde voerwinst in de vleesvarkenshouderij komt daardoor uit op 68 euro per gemiddeld aanwezig vleesvarken. En dat is ruim beneden de langjarige voerwinst voor vleesvarkens van 80 euro.

Voor het komende jaar is senior adviseur Patrick Jansen van Accon avm redelijk optimistisch. Hij verwacht dat het varkensaanbod duidelijk zal dalen onder invloed van de omschakeling op groepshuisvesting en in eigen land ook de bedrijfsbeëindigingen van vooral kleinere vleesvarkensbedrijven. Voor de voerkostenontwikkeling verwacht Jansen een stabilisatie en misschien een lichte daling. "Dat zou dan kunnen resulteren in een positieve correctie voor de berekende voerwinst voor omzet en aanwas.

Laatste reacties

 • boerkebrabant

  gecorrigeerde voerwinst? voerwinst is toch gewoon bij vleesvarkens, verkoop varkens min bigaankoop min voeraankoop. als er dan bij bv 1000 vleesvarkens gemideeld aanwezig 83.000 over is dat toch de voerwinst, het duurdere voer en de duurdere big zitten toch al verwerkt in de voerwinst? of zit ik ernaast?

 • Miriamnu

  Niet voor de varkens............

 • Miriamnu

  en dan te weten dat je vlees helemaal niet nodig hebt. afz. de voedingsdeskundige

 • jordi 1455

  Miramnu
  In vlees zitten onmisbare voedingsstoffen wat in Tofu helemaal niet in zit.
  Geen vlees eten is al tegen het menselijk instinct in en ook geen dierlijk voedsel eten gaat er helemaal tegen het menselijk instinct in. Een veganist doet zichzelf te kort denk je dat het een dierenleven gaat sparen als je geen vlees eet? in tegendeel het vlees wordt weg gegooid en dat is toch zonde?

 • gerard364099

  boerke, dit klopt aardig alleen nu de rest van de kosten nog oa rente aflossing de boekhoudcrimis en nog meer van zulk gespuis die je het leven zuur maken
  daarna is er verrekt weinig over voor jezelf

 • boerkebrabant

  klopt gerard. 83 euro is 8 euro meer als het jaargemiddelde waar de rabo mee teld. alleen zal het ook meer moeten zijn want de kosten(energie, gemeetelijke belastingen, onderhoud/aanpassingen, mest enz enz.) rijzen de pan uit, dan nog maar niet te praten over het wegwerken van de verliezen van de afgelopen jaren. Het probleem is alleen dat niet vraag en aanbod de prijs bepaald, maar wat de winkelmafia ons wil betalen. het zijn net parracieten, ze zuigen je helemaal leeg maar laten nog wel wat boeren in leven om toch nog varkensvlees in de schappen te hebben.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.