Varkenshouderij

Nieuws 1645 x bekeken 5 reacties

Vanaf oktober inspecties op zeugenbedrijven

Den Haag - De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) gaat vanaf 1 oktober inspecties uitvoeren op zeugenbedrijven die mogelijk de deadline voor omschakeling naar groepshuisvesting niet halen.

De NVWA heeft onlangs alle zeugenbedrijven een brief gestuurd waarin wordt gevraagd de huidige situatie en de situatie per 1 januari 2013 door te geven via de Verklaring groepshuisvesting (via het DR-loket). De zeugenhouders hebben tot 19 september de tijd om dit te doen. Deze deadline is gesteld zoadat de NVWA daarna de inspecties in 2012 kan inplannen. Zodra alle verklaringen binnen zijn gaat de NVWA een risicoanalyse uitvoeren en prioriteren welke bedrijven al in 2012 geïnspecteerd gaan worden. Deze inspecties beginnen vanaf 1 oktober 2012. Het invullen van de verklaring is niet verplicht maar de bedrijven die dit niet doen kunnen een inspectie verwachten. De bedrijven die nu voldoen aan de eisen van groepshuisvesting worden dit jaar en volgend jaar niet gecontroleerd.
Bedrijven waar de NVWA bij inspectie vaststelt dat zij de deadline niet halen wordt een last onder dwangsom opgelegd. Deze last onder dwangsom neemt het economisch voordeel weg dat een boer heeft door biggen te verkopen die eigenlijk niet geboren hadden mogen worden. Dit betekent dat de boete bestaat uit de winst die de boer heeft met de verkoop van de ‘illegale’ biggen na 1 januari. De varkenshouder is zelf verantwoordelijk voor het afvoeren van de drachtige zeugen binnen de termijn die de NVWA stelt. De termijn is nog niet definitief vastgesteld maar zal niet langer zijn dan vier weken. Als dat vervolgens niet gebeurt wordt de last onder dwangsom geïnd.
Voor de inspecties zet de NVWA de komende periode 10 tot 15 man extra in.

Laatste reacties

 • Dereek

  Weer 15 Melkertbanen gecreëerd.

 • John*

  wat voor zin heeft het om voor 1 januari te controleren? 1 januari hoeven de hekken er pas uit...

 • joannes

  Inventariseren..... John*, daarmee krijgen ze een idee welk antwoord ze moeten geven aan Brussel. Of hoe groot ze van leer kunnen trekken naar ander EU landen!

 • John*

  1 januari gaan de zeugen vanaf 4 dagen na de dekken pas los.. dan weet ik zeker dat ik mijn productie voor het eerste half jaar niet verpruts.. in de tweede helft van het jaar is met zeugen toch niets verdienen.. als ik de zeugen in januari pas los doe merk ik dat pas juni juli... als het dan op veel bedrijven tegenzit (wat ik wel verwacht) blijven de biggen dik aan prijs en wordt de schade wel vergoed...

 • drientje

  Ik neem toch aan dat de NVWA zijn controles afstemt met de collega-controlediensten in de andere lidstaten. En dat hier ook verslag van gedaan wordt. Althans willen we de controleurs nog een beetje serieus nemen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.