Varkenshouderij

Nieuws 2485 x bekeken 8 reacties

Resistente bacteriën ook in antibioticavrije systemen

Raleigh - De antibiotica-resistente bacterie Campylobacter coli is zowel aangetoond bij varkens die geen antibiotica kregen als bij varkens die wel blootstonden aan antibiotica. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse North Carolina State University.

Deze resultaten suggereren dat bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica kunnen overleven in de omgeving van dieren, zonder beïnvloed te worden door het gebruik van antibiotica in de dieren.
Onderzoeker Siddhartha Thakur en zijn team toonde de resistente Campylobacter coli aan in zowel antibioticavrije opfoksystemen van varkens als conventionele systemen waar wel antibiotica werd ingezet. Hiervoor werden duizenden monsters van varkens en de omgeving (verzameld over de laatste twee jaar) geanalyseerd op het genetisch profiel. Een identieke vorm van de bacterie werd bij zowel de levende varkens als in het vlees aangetoond. Omdat de varkens van de verschillende productiesystemen niet in contact met elkaar zijn geweest concludeerden de onderzoekers dat de bacterie zich goed kan redden in de omgeving van de dieren en een erfenis is van de tijd dat de bedrijven nog wel antibiotica gebruikten.
Volgens Thakur kan deze bacterie een gevaar vormen voor de volksgezondheid en dat heeft veel Amerikaanse varkenshouders doen overstappen op antibioticavrije systemen. De hoop is dat de bacteriën in antibioticavrije systemen uiteindelijk de resistentie zullen verminderen doordat ze niet meer constant in contact komen met antibiotica.

Laatste reacties

 • B bob

  Het is algemeen bekend dat ook Veehouders die fatsoenlijk werken de dupe worden van de ondernemers die er een zootje van worden. Dat is juist de reden dat het grootschalige misbruik van antibiotica wereldwijd aangepakt moet worden .

 • agratax2

  B bob. Je suggereert dat antibiotica wereldwijd in de ban moet om van de resistentie af te komen. Goed plan maar de reeds aanwezige antibiotica resistente bacteriën kunnen we er niet mee vernietigen. Bovenstaand onderzoek heeft aangetoond dat resistentie niets te maken heeft met antibiotica in het milieu waar de resistente bacterie zich in bevindt. Resistente bacteriën zullen niet vanzelf vertrekken ook al is er geen antibiotica meer in hun milieu.

 • Ross

  Klopt de natuur zal ons altijd inhalen. Toen penecilline werd uitgevonden(schimmels) was er ook al resisitentie.
  Het doel is ook om voorzichtig en gepast met antibiotica om te gaan.

 • mazzel1

  Goedenmorgen Bobke, zware nacht gehad? Dat jij wakker kunt blijven na heel de nacht ongenuanceerd te reageren. Hoe is het weer in Texas?

 • bankivahoen

  Lees het boek van Sybe Schaap het rancuneuze gif maar eens ,dan kun je de achterliggende gedachtengang van lieden als bv bbop en soortgelijken beter in perspectief plaatsen.

 • bertes

  de gevaarlijkste komen van het regenwoud

 • Fleur de lille

  De vraag is dus hoe de overleving van de resistente bacteriën van antibiotica-afgebouwde bedrijven in de groep kan blijven bestaan. Helaas komt dit in de samenvatting van de redactie niet naar voren.
  Overleving in de omgeving van de dieren...

  De vraag is dus: welke rol spelen spullen en mensen (dragers) in de buurt van de dieren?

 • B bob

  Agratax1, om volledig van alle resistente pathogenen af te komen zal er wereldwijd echt iets moeten veranderen. De geinfecteerde dieren zullen in afzondering afgemest moeten worden terwijl de schone dieren door middel van Natuurlijke weerstandverhogende middelen gezond gehouden worden . Dan kun je met deze bloedlijnen een nieuw fokprogramma opzetten en geleidelijk aan weer op grote schaal Schoon vlees gaan leveren. Ik ben een realist en weet dat het op deze planeet eerst afschuwelijk mis moet gaan ( nieuwe uitbraken vogelgriep in het verre oosten en varkenspest in Rusland zijn slechts voorbode's ) voordat de Menschheid tot bezinning komt. Duidelijk is dat de komende jaren eerder een paar miljard mensen zullen overlijden dan dat de wereldbevolking tot 10 miljard zal groeien.
  Penecilline bestaat niet mevrouw ross van tonningen en penicilline is een bijproduct van een schimmel .
  Hebben de voorstanders van de Dierfoltering industrie geen last van rancune bankivahoen ?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.