Varkenshouderij

Nieuws 609 x bekeken 2 reacties

Minder eiwit geeft minder ammoniakemissie

Wageningen - Verlaging van het ruw eiwitgehalte in varkensvoer met 10 gram per kilogram geeft een reductie van de ammoniakemissie van circa 14 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research bij vier praktijkstallen.

Het effect van een eiwitarme voervariant werd binnen elk bedrijf vergeleken met een gangbaar voer als controle. Het emissieverlagende voer was per bedrijf steeds ofwel eiwitarm ofwel een combinatie van eiwitarm met calciumchloride toevoeging. Het emissie reducerende effect op de praktijkbedrijven was groter dan gemiddeld in eerdere experimentele onderzoeken (10 tot 12 procent per 10 g eiwit/kg voer verlaging). Gedeeltelijke vervanging van calciumcarbonaat door calciumchloride in het voer had geen additioneel effect op de ammoniakemissie. Dit in tegenstelling tot eerdere experimentele onderzoeken. De geuremissie bij het eiwitarme voer was 19 procent lager dan bij het controle voer. Er werd geen significant effect van het voer op de methaanemissie gevonden.

Laatste reacties

  • Kiske51

    Dus is ad-lib voedering bij dragende zeugen een positieve bijdrage voor het milieu!

  • B bob

    Eerst waren het alleen de burgers die via het toevoegen van enorm veel vage E-nummers aan hun voeder tot superconsument werden afgemest en nu zijn de 'onderzoekers' deze truc met de bio-industrie dieren aan het uithalen.
    De chemische en farmaceutisch industrie schuiven voldoende smeergeld richting de 'wetenschap 'en toveren zo de juiste 'onderzoeks'resultaten naar boven,

Of registreer je om te kunnen reageren.