Varkenshouderij

Nieuws 3516 x bekeken 7 reacties

Deense varkenshouder draait €5,50 euro verlies per dier

Kopenhagen - De gemiddelde Deense vleesvarkenshouder draait dit jaar met een verlies van €5,50 per dier. Hij draait het verlies ondanks een hogere vleesprijs.

Dat is de prognose van de varkenshouderijsectie (VSP) van de Deense landbouwfederatie LF. De vleesprijs komt volgens de verwachting in 2012 uit op €1,577 per kilo inclusief een nabetaling van Danish Crown en Tican van 12,75 cent.

Uitgaande daarvan is de vleesprijs 13,4 cent per kilo hoger dan in 2011. De voerkosten per kilo vlees stegen echter ook, namelijk met 5,37 cent. Varkenshouders met eigen voerteelt kunnen het verlies daarentegen compenseren. De gemiddelde zelfbevoorradingsgraad van de varkenshouders is 60 procent.

Los daarvan was het verlies per varken vorig jaar dubbel zo hoog. De beste 25 procent van de Deense varkenshouders verdienen bovendien dit jaar €9,26 per varken meer dan het gemiddelde, aldus VSP.

Laatste reacties

 • agratax2

  Varkenshouders met eigen voer (graan) teelt kunnen het verlies op varkens compenseren door bij de graanteelt de winst in het gat van de varkensproductie te stoppen. Hadden ze het graan afgeleverd hadden ze meer winst en minder werk en zorgen.

 • brabantsduitserke

  ik iedereen zegt dat die deense biggen het beste zijn. hoogste rendement

 • jan9

  Maar daar hadden ze ook niet van rond kunnen komen !

 • jan9

  @ agratax1

 • evanderpasch1

  danisch crown maakt macht die vion in nl en duitsland wil, voor de boer ook niet waar

 • John*

  de markt is verzadigd.. hoe groter je bent, hoe meer er mis kan gaan, en door alle lagen en fouten krijg je hogere kosten. Danish crown heeft al flink moeten reorganiseren, vion is nu bezig, bij tonnies rommelt het flink...

 • joannes

  De verwerkers marges schrinken omdat de grondstof, varkens, relatief te duur is geworden. Het marge gebouw van de Rabo: primair -2%, verwerker 17%, retailer 22% is aan het wijzigen ten voordele van primair. De voerkosten, groepshuisvesting en moeilijker financiering door banken veroorzaken minder varkens waardoor er hogere inkoopprijzen moeten worden betaald die niet voorzien zijn in de contracten met de retailers. Wat opvalt is dat de besten toch 9,26 -5,50= 3,76 per varken verdienen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.