Varkenshouderij

Nieuws 930 x bekeken 1 reactie

De helft van de Franse zeugen in de groep

Rennes - Ongeveer 50 procent van de bedrijven in Frankrijk is overgeschakeld op een van de huisvestingssystemen welke voldoen aan de eisen voor groepshuisvesting vanaf 1 januari 2013. Dat is tenminste de schatting van het Franse instituut IFIP.

Het IFIP is een onderzoeksinstituut voor de varkenshouderij en de vleesindustrie.  Naar schatting van het IFIP is het percentage zeugen in groepshuisvesting iets boven de 50 procent, omdat over het algemeen de grotere bedrijven zijn omgeschakeld. Medewerkers van de IFIP kunnen op geen enkele manier eem inschatting maken hoeveel procent van de varkens nu uiteindelijk op 1 januari in groepshuisvesting zullen liggen. Ook kan de IFIP geen exacte inschatting maken in hoeverre bedrijven niet willen of niet kunnen omschakelen naar groepshuisvesting. Volgens het IFIP zal de zeugenstapel in Frankrijk wel gaan krimpen vanaf 2013. Of het nu om vijf, tien of meer procenten gaat is niet bekend en niet te voorspellen.
Ongeveer eenderde van de Franse boeren kiest voor groepshuisvesting in kleine stabiele groepen van zes tot acht zeugen met voeding aan een trog of vloervoedering. Vaak zijn de vreetplaatsen wel enigszins gescheiden met schotjes. Ook zal naar schatting eenderde kiezen voor zelfsluitende voerligboxen met uitloop. Momenteel kiezen Franse varkenshouders hier niet meer massaal voor. Voerligboxen met uitloop zijn vaak moeilijk in bestaande gebouwen in te passen door de vereiste maatvoeringen en minimum-eisen. In de meeste gevallen wil de Franse boer het systeem binnen de bestaande gebouwen realiseren.
De rest van de boeren kiest voor groepshuisvesting met voerstations al dan niet met stabiele of dynamische groepen.

Eén reactie

  • kuusenboer

    Met de Franse slag voldoen aan Europese eisen dus.

Of registreer je om te kunnen reageren.