Varkenshouderij

Nieuws 1058 x bekeken

Wit-Rusland en Moldavië sluiten grenzen voor varkensproducten uit Oekraïne

Moskou - Wit-Rusland en Moldavië hebben met onmiddellijke ingang hun grenzen gesloten voor varkens en varkensvlees uit Oekraïne.

Het Wit-Russische verbod geldt alleen voor de met varkenspest besmette regio Zaporozhye in Oekraïne. Het importverbod geldt voor alle producten die afkomstig zijn van varkens of wilde zwijnen. Moldavië heeft een importverbod ingesteld voor heel Oekraïne.

Uit Rusland komen intussen nieuwe berichten over besmettingen met het virus en ruimingen in verband met de uitbraken. De Russische veterinaire dienst Rosselkhoznadzor heeft een uitbraak gerapporteerd in de zuidelijke regio Krasnodar op een varkensbedrijf met 15.700 dieren. Het bedrijf en een ring eromheen zijn geruimd. In totaal zijn er zo’n 16.000 dieren geruimd.

Ook uit de regio Tver ten noordwesten van Moskou blijven slechte berichten komen. Volgens  Rosselkhoznadzor is zo’n dertig procent van de wilde zwijnen in die regio besmet met het virus. Daarom heeft de dienst de regio compleet geïsoleerd van de buitenwereld. Segei Dankvert, hoofd van Rosselkhoznadzor, meldde dat hij overweegt een zone van 40 tot 50 kilometer rond de besmettingshaard compleet varkensvrij te maken om op die manier het virus onder controle te krijgen.

Vorige week werd het virus ontdekt op een oud en slecht onderhouden bedrijf met 33.000 varkens. Het bedrijf is geruimd en de stallen worden afgebroken. Een ander bedrijf met 90.000 dieren vlak bij het eerste bedrijf bleek ook besmet en is geruimd.

Of registreer je om te kunnen reageren.