Varkenshouderij

Nieuws 2273 x bekeken 13 reacties

Toch nog ruimte voor prijsverhoging varkens

Op de inkoopmarkt voor vleesvarkens is volgende week toch nog wat ruimte voor een kleine prijsverhoging.

Het aanbod van de dieren is nog zo krap dat sommige varkensslachterijen nog grote moeite moeten doen om hun slachthaken te vullen. Zij zeggen dat zij hun prijzen vandaag gelijk willen houden aan die van vorige week, maar varkenshandelaren vragen zich af of zij dat kunnen volhouden met het krappe aanbod. Vanmiddag is bekend wat Duitse slachterijen met hun varkensprijzen doen.

Laatste reacties

 • willywolfkamp1

  Verspreking of moet de tekst zijn: Toch nog ruime prijsverhoging voor varkens?
  +5 zit er in, vorige week was de +8 aan de krappe kant.

 • groot7731

  Gaat dit wel goed? De prijzen in de winkel schieten omhoog. Straks wil de consument dit dure vlees niet meer.

 • John*

  uhm als de varkens 5 cent omhoog gaan betekent dat in de winkel een stijging van 8 cent... nog geen 1% stijging.. het is zorgwekkender als een brood 10 cent stijgt dat is een stijging van 8 procent. Langjarig gemiddeld zit de vleesvarkens op 1,40 met prijzen van de 1,80 liggen de prijzen de dus 4% boven het langjarig gemiddelde. Helaas slaat de tussenhandel ook slaatje uit het tekort aan varkens en zal de prijs nu wel 8% hoger liggen...

 • Dereek

  4%?

 • John*

  een kg vlees af boerderij van 1,40 brengt in de winkel 8 euro op.. 17,5 % van wat de consument betaald gaat naar de boer. als de boerderij prijs met 40 cent stijgt.. gaat de winkelprijs met 5% omhoog. (als alle andere kosten gelijk blijven!)

 • groot7731

  Prijsstijging in de winkel is nu wel hoger dan 5%. Ten eerste mis ik nu al de aanbiedingen!

 • BoB de Bakker

  Graantekort word veel zorgwekkender en daardoor kan alle voedsel wel eens knetter duur worden. Of dit nu gunstig is voor de varkenshouderij? Veel reserves zitten er niet in de kolom, zelfs niet bij slachterijen en handelaren. John* vergeet ook dat niet het hele varken voor 8 euro in de winkel ligt, een varken heeft te weinig karbonades en te veel poten.

 • joannes

  Het verschil is dat de boer (varkensboer het meest ivm conversie en kosten / kg geleverd) gevoeliger is voor graan,maïs, soja, prijzen dan welke andere bedrijfstak in de voedsel bedrijfskolom, omdat (aangekocht) voer het leeuwendeel van de kosten uitmaakt. En wanneer het effect zich in de consumenten producten gaat vertalen zouden de pluimvee houders misschien nog wel een voordeel positie hebben ten koste van varkenshouders omdat consumenten voor goedkopere vleesproducten gaan kiezen.

 • John*

  probleem is dat het gewoon 11 maanden duurt voordat het varken klaar is.. wil je de prijs van een varkens goed berekenen dan moet je tellen met flushvoer van 11 maanden geleden, het drachtvoer van 11 tot en met 8 maanden geleden, het lactovoer van 7 maanden geleden, het biggenvoer van 7 tot en met 5 maanden geleden, het startvoer van 4 maanden geleden en het afmestvoer van 3 maanden geleden tot en met nu.. ING heeft het pas een keer netjes verwoord. door de hoge voerprijs is er voor een gemiddeld bedrijf 100 000 euro meer aan liquiditeit nodig.. dit is niet direct een verlies.

 • joannes

  Dus wanneer je dit doordenkt verkoop je nu al duurder op de prijsverwachting, en/of te laag aanbod, met de lagere voerkosten van de afgelopen 11 maanden. Daarmee kan je dan de liquiditeit mee opbouwen voordat je naar een bank moet! Mogelijk zijn de verwerkers hun voorraden al aan het verhogen op de hogere prijzen die ze voor de toekomst verwachten. Gedroogde worst, rauwe hammen, ingeblikt, bacon, etc,etc,.... het zogenaamde ¨frontrunnen¨!

 • John*

  op mijn balans staan de varkens op basis van productiekosten en niet op basis van dagprijs. Ik maak pas een verlies als ik een varken verkoop en de productiekosten niet gedekt zijn! Doordat het voer nu prijzig is zijn de productiekosten flink gestegen en daarmee het balanstotaal.

 • joannes

  Je productiekosten zijn flink gestegen ivm actuele dagprijzen van het voer wat in de toekomst óók zou moeten leiden naar een hogere opbrengst/kg en daarmee hogere omzet. Als signalering oké, maar het zijn theoretische productiekosten! Wie nu stopt en zijn voorraad varkens verkoopt scoort positief ivm de gestaakte hogere productiekosten en de relatief hoge opbrengst prijs en scoort daarmee maximale marge. Duur voer zou dus moeten leiden tot productie vermindering om 2 redenen 1) directe vermindering van productiekosten levert extra marge op gerealiseerd product en 2) het verhoogt de liquiditeit behoefte niet. Wanneer je het productie volume gelijk houdt loop je de risico´s dat 1) de toekomstige opbrengstprijs lager is dan noodzakelijk voor een gezonde marge met de actuele voerprijzen en 2) je een aantal maanden de extra liquiditeits behoefte moet voorfinancieren. In de praktijk zullen de varkensboeren de inkoop en verkoop per week of maand volgen en daar is het dus goed voor dat de actuele opbrengst prijzen relatief kort volgen op de gestegen prijzige voerprijzen, al is het maar voor de liquiditeit. Anders zou er onvoldoende liquiditeit zijn om de productieniveaus in stand te houden en dit zou tot schaarste en nog hogere prijzen kunnen leiden.

 • John*

  je kan dus extra liquiditeitsbehoefte halen uit de opbrengst van de vleesvarkens, financieren bij de bank of als een gezondbedrijf van de spaarrekening halen. Als dadelijk de productiekosten dalen moet je zo wijs zijn dit geld weer te reserveren voor de volgende ronde met stijgende prijzen.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.