Varkenshouderij

Nieuws 1133 x bekeken

PRRS-project in november van start

Zoetermeer – De commissie varkenshouderij van het Productschap Vee en Vlees kan waarschijnlijk in haar vergadering van 8 november definitief groen licht verlenen aan de verdere uitvoering van het PRRS-proefproject. Die verwachting uit Bonne van Dam die vanuit het PVV betrokken is bij het project.

Het ligt in de bedoeling dat na het groene licht van de commissie varkenshouderij een proefproject van start gaat op ongeveer veertig bedrijven in de varkensarme gebieden van de provincies Groningen, Friesland, Drente en Flevoland (Noordoostpolder). Het project is erop gericht de PRRS-problematiek onder controle te krijgen en de ziekteverwekker terug te dringen via houderij- en managementmaatregelen.

Volgens Van Dam hebben tussen de 50 en 60 UBN's zich gemeld, van rond de 40 eigenaren. Al die bedrijven worden bezocht door een coach die de situatie ter plekke gaat beoordelen. Omdat de beoordeling zorgvuldig moet gebeuren heeft de projectgroep hiervoor meer tijd nodig. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de resultaten van de inventarisatie al deze maand in de commissie varkenshouderij aan de orde zouden komen en dat het proefproject dan volop van start zou gaan.

Van Dam toont zich tevreden over de kwaliteit van de bedrijven die zich hebben aangemeld. “Het wordt toch een mooie enthousiaste club.” Ook over de inbreng van de betreffende dierenartsenpraktijken is Van Dam tevreden.

Aan de totstandkoming van het PRRS-project wordt al sinds vorig jaar gewerkt. Het kostte in eerste instantie veel moeite om voldoende bedrijven te vinden die geschikt en enthousiast waren om mee te doen aan de proef.

Of registreer je om te kunnen reageren.