Varkenshouderij

Nieuws 565 x bekeken 1 reactie

LTO en NVV zorgelijk over Afrikaanse varkenspest

Doetinchem - NVV en LTO reageren zorgelijk op het nieuws dat de Afrikaanse varkenspest nu ook is opgedoken in Oekraïne. Beide organisaties vinden dat de EU Rusland en Oekraïne ondersteuning moet geven om de epidemie onder controle te krijgen.

Eind vorig jaar riepen beide organisaties via het Productschap Vee en Vlees het Nederlandse ministerie van ELI al op om binnen de EU actie te ondernemen in de vorm van technische ondersteuning om de epidemie die al sinds 2007 woedt in Rusland onder controle te krijgen.

"De ziekte lijkt nog steeds ver weg voor ons, maar wij gaan ook ver met onze handel", zegt Annechien ten Have van LTO. "Het virus rukt nog steeds verder op en komt weer een stukje dichterbij. Als dat niet stopt weten waar dat kan eindigen", aldus de LTO voorvrouw. Zij roept handelaren, transporteurs en ook de varkenshouders op alle voorzorgsmaatregelen van reiniging en desinfectie goed in acht te nemen. "Varkenshouders moeten bij twijfel zondermeer hun dieren laten testen", zegt ten Have. "We kunnen ons niet permitteren dat we een besmetting te laat opmerken. Je kunt beter 100.000 keer te veel testen. We moeten alert zijn."

Ook Wyno Zwanenburg maakt zich zorgen over de gang van zaken in Rusland. Met name ook over het feit dat het virus met enorme sprongen over het immense gebied van Rusland is verspreid. "Er zijn signalen dat de Russische overheid het probleem niet altijd even serieus neemt en dat is zeer zorgwekkend." Ook hij wijst op het risico van veetransporten die mogelijk virusinsleep met zich mee kunnen brengen. Hij vindt verder dat de Europese Unie de al jaren woekerende Afrikaanse varkenspestepidemie op Sardinië aan zou moeten pakken. "Het is op een eiland. Dat moet toch onder controle te krijgen zijn."

Eén reactie

  • drientje

    Neem uw verantwoordelijkheid, dus geen handel met bedrijven die exporteren
    naar dat soort bestemmingen, komen er ook geen kalveren terug die mogelijk
    MKZ hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.