Varkenshouderij

Nieuws 872 x bekeken

Honderden varkens komen om door brand Drempt

Drempt - Bij een brand in een schuur in het Gelderse Achter-Drempt zijn in de nacht van woensdag op donderdag zeker 700 varkens omgekomen.

De eigenaar van de varkenshouderij aan de Zomerweg werd rond half 11 gewekt door het geluid van knallende asbestplaten die door de hitte knapten. Dat heeft een woordvoerder van de brandweer gemeld.

In de schuur zaten ruim 700 biggetjes en 32 zeugen. De dieren waren al dood toen de brandweer arriveerde. Brandweerkorpsen uit de wijde omgeving rukten uit om de uitslaande vlammenzee te bestrijden. De blusploegen wisten uitbreiding naar twee nabijgelegen stallen te voorkomen.

In de stal waren geen mensen aanwezig toen de brand uitbrak. Rond middernacht werd het sein brandmeester geven. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Donderdag wordt het onderzoek naar de brand gestart. "We zijn zeer benieuwd wat zich hier heeft afgespeeld", aldus de zegsman. Bij de brand is asbest vrijgekomen maar omdat dit zich heeft beperkt tot het terrein van de varkenshouderij, bestaat er geen gevaar voor de omgeving.

Volgens de woordvoerder is de eigenaar van de schuur hevig geëmotioneerd. "Mensen uit de stad denken altijd dat boeren niks om de dieren geven omdat ze toch naar de slacht gaan. Maar dit was het levenswerk van de eigenaar en het welzijn van de dieren ligt hem echt nauw aan het hart."

Christel Labee-Bollen

Of registreer je om te kunnen reageren.