Varkenshouderij

Nieuws 2104 x bekeken 9 reacties

Denen stellen biggenprijsverwachting naar boven bij

Fredericia - De marktexperts van de Deense varkenshoudersorganisatie Danske Svineproducenter (LDS) voorzien in hun nieuwe prognose een sterkere stijging van het biggenprijsniveau in Duitsland dan in eerdere verwachtingen. In de eerste helft van 2013 kan het niveau volgens de LDS-waarnemers oplopen naar 57 euro per dier van 25 kilo.

Hoofdoorzaak van de naar boven bijgestelde verwachting is de definitieve uitfasering van boxhuisvesting van drachtige zeugen per eind dit jaar. Momenteel profiteert de biggenprijsontwikkeling van de gang van zaken op de vleesvarkensmarkt. ”We mogen echter niet over het hoofd zien dat we nog steeds in de seizoensmatige daling zitten. De jongste biggenprijsstijgingen zijn daarom hoogst waarschijnlijk een uitzondering,” aldus de verwachting voor de komende weken. LDS geeft elk kwartaal een nieuwe prognose voor het verloop van de eerstkomende twaalf maanden.

Laatste reacties

 • drientje

  Waarom doen in dit verband de PVV, LTO en NVV zo geheimzinnig over het aantal
  zeugenhouders dat niet aan de groepshuisvestingseis kan voldoen per 1 januari 2013. Dit geeft te denken. Ook Duitsland geeft aan dat de groepshuisvestingseis onverbiddelijk is.
  Er kan de komende tijd nog weleens fors minder biggen komen dan men nu doet voorkomen. 57 euro voor een big in het voorjaar is dan ook onwaarschijnlijk. Zeker als het om een koppel gaat v an 1000 biggen.

 • John*

  laat het vlees maar doorstijgen naar 2,5 de kg, dan mogen dadelijk de zeugen nog wel eventjes langer in de boxen blijven. (alles in het voordeel van de consument....

 • politiek

  Vergeet niet dat de Universiteit van Utrecht geen correcte beeldvorming kan krijgen antibioticagebruik in de veehouderij. Ik wil daar aan toevoegen het hormoongebruik in de veehouderij. Als de Universiteit Utrecht wel een correcte beeldvorming heeft over de hormonen in de veehouderij , dan wil ik ze vragen wat de reden is waarom er rapporten, uitslagen, enz. door de shredder gaan. Is de reden om alles duidelijk open en transparant te houden inzake voedselveiligheid of is de reden om dat juist niet te hebben. Drientje die geheimzinnigheid speelt op meer vlakken dus. Als de beheersbaarheid van de Nederlandse veehouderij , Nederland zelf over het hoofd gegroeid is , dan zal het terug moeten om het beheersbaar te krijgen ten gunste van voedselveiligheid, volksgezondheid, milieu ,en uiteraard dierwelzijn zelf tot een beheersbaar niveau.

 • Jonas Brabant

  @politiek: Hormoongebruik in de varkenshouderij????? Waar heb jij het in hemelsnaam over?

 • B bob

  Inderdaad Jonas , de moderne groei en prestatie bevorderende middelen zijn zo geavanceerd dat ze niet traceerbaar zijn en de tests die gebruikt worden door de controleurs zijn door dezelfde bedrijven ontwikkeld .
  Kijk naar de Wielrennerij,de Huidige winnaars staan stijf van de doping en mogen over 10 jaar hun titel teruggeven omdat ze dan pas een test hebben om het bedrog aan te tonen.
  Methyl prednisolon ( Corticosteroide) is een chemische versie van het bijnierschorshormoon dat de bijwerkingen geeft die je bij de plofkip ziet !!

 • Jonas Brabant

  B bob, waar zou ik die middelen dan vandaan moeten halen? Al zou ik ze wíllen gebruiken, ze zijn niet verkrijgbaar. En het lijkt me stug dat mijn voerleverancier ze standaard door het krachtvoer mengt zonder dat ik het weet.

 • Richard uit de grensstreek

  Aantal mensen zijn gebaat bij negatief nieuws voor de veehouderij.Als ze maar blijven roepen en schrijven gaan er steeds meer volgelingen komen.Ik zou het ook niet weten waar zoiets gehaald moet worden laat staan welke producten geschikt zouden zijn in de varkenshouderij. Misschien een oproep aan alle boeren die ooit benaderd zijn geweest om dit te melden.

 • B bob

  Jonas en Richard,Medicatie voor humaan gebruik zijn extreem duur en moeilijk verkrijgbaar maar de voederbedrijven met vestigingen in het buitenland hebben bij de chemisch industrie de keuze uit vele middeltjes die jullie als Veehouder in de voeder meegeleverd krijgen. Dat is in de prijs doorberekend

 • politiek

  Intnationale structuren zijn er. Vergeet niet dat men mogelijk op dergelijke manieren de nog grote restproducten of afvalproducten stromingen ( denk b.v . aan die bio ethanol productie) die je al niet meer mag of kan voeren wat wil compenseren of ,,opwaarderen,, ?? !! . Duw dus maar in de Nederlandse varkens. Een beetje pepmiddel erbij , een stikkertje erop , AH lief aankijken , en weer een ,,afvalfabriekje ,, bouwen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.