Varkenshouderij

Nieuws 719 x bekeken

Deense vleesvarkenshouderij investeert al jaren niets meer

Kopenhagen- De Deense vleesvarkenshouderij heeft al vijf à zes jaar geen wezenlijke investeringen meer gedaan in stalbouw. ”De ontwikkeling ligt nagenoeg stil, omdat het moeilijk is de milieuvergunningen en de financiering rond te krijgen,” zegt marktanalist Karl Kristian Møller van vleesconcern Danish Crown tegen dagblad Jyllands-Posten.

Volgens hem betekent dit dat de biggenexport naar Duitsland zal blijven stijgen, ”omdat de Duitse boeren op grond van een verbeterde productiviteit een hogere prijs kunnen betalen.” De consequentie is verlies aan slachtvolume op de Deense markt. Danish Crown kondigde eerder dit jaar al aan een slachterij te zullen schrappen. Concurrent Tican heeft maar één slachterij en heeft het teruglopende aanbod deze zomer opgevangen door de verwerking om de twee weken een dag stil te leggen. Uitzicht op een groeiend vleesvarkensaanbod is er niet. ”Door de stijgende voerprijzen kiezen de boeren ervoor de vleesvarkensproductie op te schorten en het eigen graan te verkopen. Dat levert meer op,” licht marktanalist Karsten Flemin van sectororganisatie LF toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.