Varkenshouderij

Nieuws 919 x bekeken 1 reactie

Britse varkenswereld mag niet met 'dierenwelzijn' adverteren

Londen – De Britse varkenswereld mag in advertenties of op posters voor varkensvlees niet stellen dat vlees met het Red Tractor-logo 'hoogwelzijnsvarkensvlees' is.

Weliswaar houden varkenshouders in Groot-Brittannië in vergelijking tot hun EU-collega's over het algemeen hogere welzijnseisen aan, maar dat geldt niet voor alle aspecten. Dat betekent dat de consument door de reclameslogan op het verkeerde been kan worden gezet.

Dat heeft de Advertising Standard Agency ASA, de Britse toezichthouder voor de reclamewereld, bepaald. De slogan was aangevochten door de dierenactiegroep Compassion in World Farming en 206 anderen "die in meerderheid supporters van CIWF lijken te zijn", aldus de ASA. De 'verdediging' kwam van het superschap AHDB waartoe ook het varkensschap BPEX behoort, de organisator van de campagnes.

AHDB heeft omstandig uitgelegd waarom het welzijn van Britse varkens beter is. Zo zijn zeugkooien al jaren verboden, worden Britse bedrijven vaker gecontroleerd door een dierenarts dan hun Europese collega's, zorgen de meeste varkenshouders voor de vereiste speeltjes voor hun dieren en gelden ook hoge standaarden voor de behuizing. Overigens geeft AHDB aan dat kraamboxen wel worden gebruikt "in het belang van de biggen". Dat alles is gegarandeerd in het kwaliteitssysteem Red Tractor dat voor 40 procent van de in het land verkochte varkensvlees van kracht is. "Red Tractor varkensvlees is van hoger welzijn vergeleken met vlees van andere exporterende EU-landen en de consument begrijpt dat ook", aldus AHDB.

De reclamewaakhond erkent expliciet dat het welzijn van varkens over het algemeen in Groot-Brittannië beter is geregeld dan elders in Europa. Het probleem is alleen dat de Britten op grond van EU-regels bij reclameacties niet openlijk mogen vergelijken met andere landen. Daarom is de reclameslogan in absolute termen gesteld, waardoor het volgens de ASA "door de consument opgevat kan worden als een claim over het algemene welzijnsniveau van varkens". "Daarmee wordt impliciet gezegd dat er geen zorgen zijn over het welzijn van varkens in Groot-Brittannië, terwijl sommige aspecten waarschijnlijk niet als 'hoog welzijn' worden beschouwd." De ASA geeft in de uitgebreide uitspraak geen nadere uitleg over welke aspecten het daarbij gaat.

Directeur Mick Sloyan van BPEX zegt de uitspraak te accepteren. "Dit gaat over een klein technisch puntje. Ons varkensvlees is 'hoger welzijn' vergeleken met de exporterende landen in de EU maar de EU-wetgeving staat ons niet toe om rechtstreeks te vergelijken met ingevoerd varkensvlees. De consument zal echter toch begrijpen dat dat bij Red Tractor-vlees wel het geval is."

Eén reactie

  • politiek

    Het zal een zeer geheimzinnig , besloten manier van varkens houden worden. Dat Engeland bekend staat om zijn welzijnvriendelijke manier van varkenshouden binnen de EU is alom bekend. Nederland vraagt middels de LTO en NVV uitzonderingen aan i.v.m. huisvesting/welzijn dieren lees ik. Tevens weigerd Ministerie Nederland nog steeds kenbaar te maken de verplichte meldingen gebruik hormonen naar de Europese Commisie. Het woord duurzame varkenshouderij , waar de gemeenschap zo naar uitkijkt zal nog wel even duren. Open en transparant dus.

Of registreer je om te kunnen reageren.