Varkenshouderij

Nieuws 1661 x bekeken 3 reacties

Abab: voerwinst zeugenhouders licht gedaald

Boxmeer - Zeugenhouders hebben hun voerwinst in het tweede kwartaal licht zien dalen tot een niveau van ruim €28 per big (ex btw). Dat meldt senior agrarisch bedrijfsadviseur Frank Steenbreker van Abab consultants.

Abab registreert op basis van de gegevens van zeugenhouders die binnen de Abab zeugenmonitor hun resultaten administreren. De zeugenbedrijven hebben een gemiddelde bedrijfsomvang van 625 zeugen.

De vleesvarkenshouders (gemiddelde bedrijfsomvang 3.500 varkens) zagen de voerwinst over het tweede kwartaal verbeteren en komen uit op €20 per afgeleverd vleesvarken (ex btw).

De voerwinst van ruim €28 per big in de zeugenhouderij ligt boven het niveau waarmee in langetermijnuitgangspunten wordt gerekend. Dat niveau ligt op €485 per zeug, ofwel zo'n €18 per big. De gerealiseerde biggenprijs lag op €53,50 per big (ex btw). De voerkosten in de zeugenhouderij kwamen uit op €24,75 per big (ex btw). De daling van de biggenprijs in juli heeft de voerwinst voor de zeugenhouder aangetast tot een niveau van €16 per verkochte big.

In de vleesvarkenshouderij werd over het eerste kwartaal een voerwinst van €14 per varken gerealiseerd. Er is over het tweede kwartaal dus sprake van een vrij forse verbetering. Een daling van de biggenprijs en een gestegen vleesvarkensprijs (€1,54 per kilo geslacht gewicht (ex btw)) compenseerden de hogere voerkosten. Die voerkosten kwamen volgens Abab uit op 72 cent per kilo geslacht gewicht (ex btw). Voor het derde kwartaal verwacht Steenbreker fors hogere voerkosten.

Gerekend over het eerste halfjaar komt Abab uit op een voerwinst van €17 per geleverd vleesvarken. Dat is onder het niveau van €24 waarmee voor de lange termijn wordt begroot.

Over de maand juli verwacht Steenbreker dat de voerwinst globaal uit kan komen op €25 per vleesvarken, vooral door de lagere biggenprijs. Het herstel van de vleesvarkensprijs verhoogt de voerwinst en compenseert de stijgende voerkosten.

De verbeterende resultaten in de vleesvarkenshouderij zouden ook voor een hogere biggenprijs voor de zeugenhouders kunnen zorgen, doordat vleesvarkenshouders gretiger zijn om biggen op te leggen.

Laatste reacties

 • hans veghel

  de abab moet is ophouden met het bekend maken van wat wij varkenshouders verdienen/verliezen

 • bertes

  oooooo het zit nog goed. gelukkig. ik dacht dat de zeugenhouders amper 5 maanden goede prijzen hadden gehad. valt dus nog mee. mooi.
  en vorige jaren zijn ook al goed gemaakt.

 • drientje

  Er zijn nogal wat grotere koppels biggen die duurder door handelaar gekocht
  worden dan wat een vleesvarkenshouder er voor betaald. Toch blijft de handelaar bestaan. Hoe kun je dan betrouwbaar voerwinsten publiceren. Het maakt nogal uit of je net deze koppels biggen in je voerwinstberekening meeneemt.

Of registreer je om te kunnen reageren.