Varkenshouderij

Nieuws 496 x bekeken

80 procent in Duitsland klaar voor groepshuisvesting

Vechta - Volgens een groot landelijk onderzoek van de Universiteit van Vechta en de Landwirtschaftskammer Niedersachsen zal aan het eind van het jaar 80 procent van de Duitse vermeerderingsbedrijven zijn omgeschakeld naar groepshuisvesting.

Maar de verschillen per deelstaat zijn aanzienlijk. In Noordrijn-Westfalen was in maart van dit jaar 50 procent al omgeschakeld en 35 procent nog voor het eind van het jaar. In Nedersaksen waren deze getallen respectievelijk 55 en 30 procent. In de deelstaat Saksen, met grote bedrijven, was 70 procent klaar in dit voorjaar en 12 procent vóór 1 januari 2013. In Mecklenburg-Voorpommeren waren de percentages respectievelijk 51 en 46. De grootste problemen liggen in Beieren. Nog maar 36 procent van de bedrijven is klaar, terwijl 36 procent verwacht dit voor het eind van het jaar gereed te hebben. In deze deelstaat zegt 26 procent van de bedrijven te twijfelen. Óf zij nog wel gaan omschakelen óf het bedrijf te zullen beëindigen. Over heel Duitsland is dus op 1 janauari 2013 80 procent van de bedrijven omgeschakeld. Maar omdat in de noordelijke deelstaten de bedrijven gemiddeld aanzienlijk groter zijn dan in het zuiden zal het percentage zeugen in groepshuisvesting boven de 80 procent uitkomen op 1 januari 2013. De bedrijven die twijfelen geven aan geen geld ter beschikking te hebben voor omschakeling of de benodigde materialen niet geleverd kunnen krijgen voor de dead-line.

Of registreer je om te kunnen reageren.