Varkenshouderij

Nieuws 2144 x bekeken 3 reacties

Vion betaalde varkenshouders in 2011 ook al later

Eindhoven - Net als tijdens de kwartaalafsluiting in maart van dit jaar heeft Vion ook tijdens de kwartaalafsluitingen in 2011 de varkenshouders al enkele dagen later betaald. Dat blijkt uit navraag bij Vion.

Met de uitgestelde betaling wilde Vion in 2011 en 2012 binnen haar kredietfaciliteit blijven om daardoor geen overrente te hoeven betalen”, zo vertelt directeur communicatie Marc van der Lee. Het later betalen van de varkenshouders na het eerste kwartaal van dit jaar zorgde voor veel commotie in de varkenshouderij. Vooral het feit dat Vion slechts beperkt heeft gecommuniceerd over deze stap leidde tot veel irritatie. Naar nu blijkt was het niet de eerste keer geweest dat Vion de ingekochte varkens later heeft betaald. Eén van de onderliggende problemen voor Vion is het grote verschil in betalingstermijn aan de in- en verkoopkant. Om hier wat aan te doen richt de vleesverwerker zich in eerste instantie op de verkoopkant. Deze klanten hanteren in veel gevallen een betalingstermijn van 60 en soms wel 90 dagen. “Een betalingstermijn van 60 of 90 dagen is onverantwoord lang. De verkoopafdeling heeft de opdracht gekregen deze periode te verkorten”, aldus van der Lee. Er zijn nog geen plannen om de betalingssystematiek van de ingekochte varkens aan te passen. “Vion betaalt per definitie correct, en met acht dagen erg snel. Bij het afsluiten van het tweede kwartaal is er geen uitstel van betaling geweest. Dat zal ook in de toekomst het geval zijn”, aldus Van der Lee.

Laatste reacties

  • joannes

    Wat doen ze toch moeilijk! Door het voor te doen dat Vion van de Supers afhankelijk is voor betaling. Iedereen weet dat wanneer je een vordering hebt op een gezond bedrijf, en dat zijn toch de Supers, deze waarde is te berekenen met rente tarieven en duur. Dit is precies de waarde die in de prijs meegeven wordt, om de concurent buiten de deur te houden, en zou dus gewoon gefinancierd kunnen worden door een bank. Ik bedoel; de boeren worden gebruikt voor iets waar bij grote bedrijven oplossingen zijn. Wanneer Ahold of Jumbo gefinancierd willen worden door Vion is dat een kwestie van een bepaald deel van de prijs, wat eenvoudig door een (Rabo)bank te financieren is, en hoeft niets te kosten bij de boeren;niet in tijd en niet in geld!

  • boerkebrabant

    mijn advies is om samen met clemens en m van rooi aan tafel te gaan zitten, en snel samen er voor zorgen dat het vlees tegelijk met leveren betaald word. als je de verzekeringspremie dan aan ons betaald hebben we denk ik met het gemak een stuiver/kg meer.

  • beertje

    Zo is het maar net Arie. Of je nu door Mark of Clemens gebeten wordt maakt niet zo veel uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.