Varkenshouderij

Nieuws 1684 x bekeken 3 reacties

Minder varkensvleesproductie in 2013

Brussel – In 2013 wordt minder varkensvlees in de Europese Unie (EU) geproduceerd en geëxporteerd dan eerdere jaren. Dat blijkt uit gegevens van de Europese Commissie (EC).

De productie voor de 27 EU lidstaten blijft voor 2012 nagenoeg stabiel op 23,03 miljoen ton, ondanks de 3,2 procent daling in de Europese zeugenstapel. In 2011 werd er 23,04 miljoen ton geproduceerd. In eerdere prognoses gaf de EC nog aan dat de productie dit jaar met één procent zou dalen ten opzichte van vorig jaar. Maar door de stijgende vraag naar varkensvlees buiten Europa, voornamelijk in China, is de prognose voor 2012 bijgesteld.

In 2013 zal er wel een verlaging in de productie zijn ten opzichte van dit jaar. Dit heeft te maken met de nieuwe welzijnseisen voor zeugen, waardoor veel bedrijven zijn gestopt of zullen stoppen. Ook de stijgende grondstoffenprijzen en daarmee de hoge voerprijzen spelen mee. Hierdoor raamt de EC dat er volgend jaar 2 procent minder varkensvlees geproduceerd gaat worden ten opzichte van dit jaar, uitkomend op 22,57 miljoen ton in 2013.  De export van varkensvlees zal hierdoor volgend jaar ook lager uitkomen, min 11,1 procent naar 2 miljoen ton.

Volgens het Productschap Vee en Vlees (PVV) is de productie in Nederland dit jaar, in vergelijking met de EU cijfers, niet stabiel geweest. De verwachting is dat in 2012 de Nederlandse productie van varkensvlees 1,2 procent minder is dan in 2011. De EC verwacht ook dat de consumptie van varkensvlees in de EU terug loopt. Dit jaar is de schatting dat in de EU 41,2 kilogram varkensvlees wordt geconsumeerd. In 2013 is dit 40,7 kilogram. Ook in Nederland eet men minder varkensvlees. Vorig jaar at een gemiddelde Nederlander 41,4 kilogram. Volgens het PVV zal dit zeker met 1 procent verder dalen volgend jaar.Laatste reacties

  • joannes

    Ze moeten dan zicht hebben op nieuwe handels contracten met China, want wanneer de Chineese economische daalt tov 2011 en 12 zie ik 1,2,3 geen stijging in export!

  • John*

    Statistieken lopen altijd achter de feiten aan. in eind 2011 3% minder zeugen, betekent dat in 2012 de vleesproductie 3 % daalt.

  • Richard uit de grensstreek

    Elk jaar 3% betere tech cijfers dan moet elk jaar 3% de zeugenstapel inkrimpen dus er veranderd niets.

Of registreer je om te kunnen reageren.