Varkenshouderij

Nieuws 3799 x bekeken 15 reacties

Hoge voerwinst voor zeugenbedrijven

Oirschot - Zeugenbedrijven hebben over de eerste zes maanden van dit jaar een voerwinst van 799 euro per gemiddeld aanwezige zeug gerealiseerd.

In de vleesvarkenshouderij blijft de voerwinst steken op 53 euro per gemiddeld aanwezig vleesvarken. Dat blijkt uit cijfers van Farm Advies.

De voerwinst bij zeugen in de eerste helft van 2012 is hoger dan in dezelfde periode van afgelopen jaren. Oorzaak van de hoge voerwinst in de zeugenhouderij is de goede biggenprijs. De gemiddelde NVV-notering bedroeg in de eerste zes maanden van 2012 €50,48. Dat is ruim 10 euro meer dan in 2011. Ondanks de hoge voerprijs resulteerde dat onder de streep in een goede voerwinst. Over heel 2011 bedroeg de voerwinst 371 euro. Gelet op de verdiensten in de eerste helft van het jaar zal de voerwinst over heel 2012 rond de 700 euro uitkomen, zo blijkt uit prognoses van DLV intensief.
In de eerste zes maanden is in de vleesvarkenhouderij een gemiddelde voerwinst gerealiseerd van 53 euro per gemiddeld aanwezig vleesvarken. Dat is 4 euro minder dan de voerwinst over de eerste zes maanden van 2011. Ondanks een hoge opbrengstprijs draaien vleesvarkenshouders een benedengemiddelde voerwinst. De gemiddelde Vion notering lag in de eerste zes maanden op €1,61 per kilogram. Dat is 13 eurocent meer dan in dezelfde periode van 2011.
Oorzaak van de slechte verdiensten in de vleesvarkenshouderij is de hoge voerprijs. Voor 100 kilogram vleesvarkensbrok werd in de eerste zes maanden van dit jaar €26,96 betaald. In 2010 lag deze prijs op gemiddeld €20,45. Naar verwachting zal de voerwinst in de tweede helft van 2012 wat aantrekken als gevolg van goedkopere biggen.

Laatste reacties

 • arkova

  Ik geloof niet in die 700 euro van dlv,dan zal in de tweede helft van 2012 een voerwinst gehaald moeten worden van 601 euro,en dat ga je met de huidige biggenprijzen bij lange na niet redden,en zo goed zijn de vooruitzichten nu ook al weer niet.Des ondanks hoop ik voor de sector dat ze wel gelijk krijgen.

 • joannes

  De Britse varkenshouders leiden verlies ivm stijgende voerkosten en de nederlanders verdienen! Dat bewijst maar weer dat de concurrentie positie nog nog in het Nederlandse voordeel is!!!!

 • politiek

  Al enkele jaren achter elkaar is er een negatieve voerwinst behaald in de zeugenhouderij in tweede halfjaar. ( mnd 7 t/m 12) Onduidelijk is waar DLV intensief zulke forse voerwinsten op baseerd. Willen ze tegen beter weten in , evenals de banken en voerfabrieken de moed erin houden!. Mogenlijk dat DLV intensief zich niet realiseerd dat de voerprijzen OOK in de zeugenhouderij fors gestegen zijn en in tweede gedeelte van het jaar biggenprijzen fors lager zijn.

 • John*

  we zijn nog niet bij week 44... derde kwartaal is voor de zeugenhouderij altijd beroerd, 4 kwartaal is weer leuk (stijgende biggenprijzen). Daarom in januari, februari en maart je gemak houden in de dekstal en veel gelten kopen en aandekken in het derde kwartaal.

 • politiek

  @ arkova en John . Ik vrees dat er eerder een voerwinst behaalt wordt zeugenhouderij tweede helft dit jaar van o of negatief in tweede helft , als die 601 euro in de plus. Over geheel 2012 dus nog geen 350 euro voerwinst ! . Over enkele maanden zullen we het weten.!.

 • John*

  als dat gebeurt worden de biggen volgend jaar meer dan 80 euro en is er niets aan de hand!

 • joannes

  DLV heeft maar 1 belang: veel vragen!

 • zeugenbedrijf1

  kom John ,de dekstal in vlug nog wat extra gelten aandekken!!

 • John*

  gebeurt nu ook, deze week de eerste gelten aangedekt die ik dit jaar aangevoerd heb. Standaard beleid. Gelten inzetten tussen juli en december.

 • John*

  ben nu bezig met de productie voor februari 2013..

 • politiek

  John, biggenprijzen van 80 euro volgens u, daar die (nog) duurdere voerkosten bij opgeteld voor de mester en dan het product afzetten op de wereldmarkt. Ongeveer 70 % moet n.l. de grens over. Ik hoop voor u dat er veel reserves zitten in bedrijf, misschien nog wat familiekapitaal erin kan, of dat de bank nog bereid is bij te financieren.

 • John*

  biggenprijzen van 65 tot 70 waren afgelopen voorjaar ook niet verantwoord maar wel betaald omdat er anders geen big in het hok lag... nu komen er meer biggen dan dat er vleesvarkens geslacht worden en is het aanbod aan biggen zeer ruim. in het voorjaar is dit precies andersom. er komen dan veel vleesvarkensplaatsen vrij en er zijn weinig biggen. Doordat er nu weer veel vermeerderaars gaan stoppen en de ammoniakregeling weer uitgesteld is zie ik volgend jaar weer een grote krapte aan biggen ontstaan. Er zullen meststallen leeg komen te staan en dat zijn de bedrijven die niet de hoge biggen kunnen of willen betalen.

 • politiek

  John , je ontwijkt de vraag of het economisch allemaal nog wel verantwoord is.

 • John*

  Dit is natuurlijk voor elk bedrijf verschillend. Je moet nu zowel technisch als economisch top draaien en een behoorlijke zak geld of afgeschreven stallen hebben om boer te blijven. Het is jammer dat de varkensmarkt niet meer groeit en wij elkaar weg moeten concureren. Maar er zijn zoveel sectoren waar dit aan de gang is.

 • politiek

  John, inderdaad als we zo doorgaan is zodadelijk alles weggeconcureerd in de veehouderij en ligt de macht bij de grote supermarktketens. Ook is dit proces aan de gang buiten de veehouderij. Vergelijk het maar met een souvenierswinkeltje in een druk toeristische plaats. Enkele jaren terug volop charme en kocht je er nog souveniers. Nu is ook daar door de economie de omslag gekomen dat je er artikelen koopt. Supermarkten zijn ook daar begonnen met het verkopen van ,,souveniers,, In de huidige winkeltjes gaat men kijken en kopen doet men wel in de supermarkt. Zo ook de veehouderij. Kijken doet men bij de slager, bakker en kaaswinkel voor de charme van de boerderij producten en kopen bij de supermarkt. Vaak mooie producten netjes verpakt met wat mineralen erin om in leven te blijven (zodadelijk dus ook kunstmatig vlees) De grote supermarktketens die dicht bij consument/klant staan bepalen de strategie en zodadelijk draaien dus ook die grote agro veehouderijbedrijven in opdracht van hun. Zoniet dan einde bestaan, ook van die grote veehouderijen van Nederland. In buitenland nog volop keuze.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.