Varkenshouderij

Nieuws 589 x bekeken

Fosfor goed beschikbaar in bijproducten bio-ethanol

Urbana – In bijproducten van de bio-ethanolindustrie is de beschikbaarheid van fosfor hoger dan in mais. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Illinois in Amerika.

Fosfor is een belangrijk mineraal in de diervoeding, vooral bij snelgroeiende dieren. Varkens kunnen de fosfor in plantaardige grondstoffen echter niet benutten omdat deze vastzit aan een fytaatmolecuul. Door toevoeging van het enzym fytase wordt deze band verbroken waardoor het fosfor opgenomen kan worden door het dier.
De Amerikaanse onderzoekers vergeleken drie verschillende niveaus (eenheden) van fytase op de beschikbaarheid van fosfor in mais, maïskorrels, een ingedikt vloeibaar bijproduct van de bio-ethanolindustrie (‘DDGS with solubles’) en een gedroogde versie hiervan (‘dried DDGS’).
De toevoeging van 500, 1.000 en 1.500 eenheden van fytase verhoogde de beschikbaarheid van fosfor in mais van 40,9 procent naar respectievelijk 67,5. 64,5 en 74,9 procent. In de maïskorrels werd de beschikbaarheid verhoogd naar respectievelijk 59,0, 64,4 en 63,2 procent.
De beschikbaarheid van fosfor bij de twee DDGS bijproducten waren minder beïnvloedt door de toevoeging van fytase. De onderzoekers wijden dit aan het feit dat DDGS een gefermenteerd product is. De fosfor-fytaat banden zijn hierdoor al een beetje kapot, waardoor de fosfor sowieso al goed beschikbaar is voor het varken. De toevoeging van fytase gaf daarom geen significante stijging in de fosforbeschikbaarheid.
Volgens de onderzoekers geven deze resultaten meer inzicht in manieren om fosfor beter beschikbaar te maken. Hierdoor wordt er minder (ongebruikt) fosfor in de mest uitgescheden. Veel fosfor in het milieu (in de vorm van fosfaat) schaadt de bodem en het water.

Of registreer je om te kunnen reageren.