Varkenshouderij

Nieuws 966 x bekeken 4 reacties

Eén op drie Britse varkenshouders in gevaar

Londen - Eén op de drie Britse varkenshouders vreest met varkens te moeten stoppen als de opbrengsten niet snel omhoog gaan om de stijgende voerkosten te dekken. Nog eens de helft van de varkenshouders ‘loopt op middellange termijn gevaar.’
Dat stelt de National Pig Association na een enquête onder haar leden. "Vier van de bekendste varkenshouders in ons land hebben ons al in vertrouwen laten weten dat ze begonnen zijn met het slachten van zeugen of daarmee de komende weken zullen beginnen", voegt de NPA er aan toe.
De varkensbond waarschuwt dat die ontwikkelingen pas begin volgend jaar in officiële cijfers terug te vinden zijn als het Britse plattelandsministerie Defra de resultaten van de jaarlijkse landbouwtelling publiceert. "Bovendien weerspiegelen die cijfers dan niet de crisis die de varkenshouderij de laatste vier weken door de omhoog geschoten voerprijzen heeft ondergaan."

De Britse varkenshouders berekenen hun productiekosten momenteel op 180 tot 215 cent per kilo. De gemiddelde prijs ligt rond de 192 cent ‘maar veel varkenshouders zitten daar onder’, aldus de NPA. De bond stelt aan de hand daarvan dat voor een derde van de wekelijkse slacht een verlies van 13 tot 20 euro per varken uit de bus komt. Corr

Laatste reacties

 • hertha

  En in ons eigen land?

 • joannes

  Beste Herta wanneer je het leeuwendeel van je productie exporteert, als ondernemer zou je je af moeten vragen waarom de prijzen lager zijn. Als dan blijkt dat door eea beïnvloed wordt door minder export mogelijkheden en mogelijk minder consumptie, Kan je de Nederlandse overheid of de EU niet om hulp vragen dan moet je kijken naar wie die overproductie veroorzaken. http://www.lto.nl/nl/25222731-Varkenshouderij.html?ath=12102383/10378444
  In bijgesloten website wordt duidelijk hoeveel we overproduceren in Nederland. En ... waar geen klanten zijn wordt geen prijs gemaakt!

 • willywolfkamp1

  De Nederlandse varkenshouderij heeft jarenlang een goede prijs ontvangen voor de varkens ondanks dat we veel meer produceren dan we zelf consumeren. Denemarken ontvangt op dit moment een betere prijs dan Nederland en Duitsland ondanks dat ze nog meer exporteren. Joannes jou verhaal raakt kant nog wal, het is duidelijk dat de machts verhoudingen in Nederland en ook in een heel West Europa scheef ligt, er zijn grote partijen die de markt domineren en dat is fout heel fout zelfs. Daar moeten we iets aan doen en dan gaat ons goede produkt ook een eerlijke prijs opbrengen. We vragen geen steun alleen maar een eerlijke prijs.

 • joannes

  Beste WIllywolfkamp1 je bent een van de weinigen die onderkent en erkent dat Nederland vooral een exportland voor varkens vlees is. Wanneer dan de prijzen door de knieën gaan, is dat, zeker met deze export volumes, een probleem van diegene die de export in de handen hebben, die hebben zitten slapen en geen markt en/of markt alternatieven gevonden om maar vooral hun aanvoer veilig te stellen. Het slaat kant nog wal de overheid of EU erbij te halen in zo´n bedrijfstak, of het zou voor de spelregels zijn. Het probleem is dat bij elke prijsdaling de kleinere producenten uitvallen en de grote zich snel weer aanpassen en voorbereiden voor de volgende prijsstijging. Zo concentreert de export de sector steeds verder wat ten koste gaat van al die goedwillende familie bedrijven. En met grote geconcentreerde bedrijven kom je weer in conflict met de omgeving, de samenleving. Het is een cyclus die een keer vast moet lopen. Overigens in Denemarken hebben ze het voordeel van, met dezelfde ruimte , ruim de helft minder inwoners.

Of registreer je om te kunnen reageren.