Varkenshouderij

Nieuws 6012 x bekeken 29 reacties

Duitse varkensprijs onverwacht omlaag

Rheda Wiedenbrück - De Duitse vereniging van varkenshouders Vereinigung von Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch en Duitse slachterijen verlagen hun varkensprijzen vrijdag met 3 cent naar €1,60 per kilo geslacht gewicht franco slachterij exclusief btw.

Die prijsverlaging is een onverwachte forse tegenvaller voor vleesvarkenshouders. Zij rekenden op een onveranderde varkensprijs als gevolg van een krap aanbod van vleesvarkens.

Duitse slachterijen wilden hun prijzen al langer verlagen, omdat zij vinden dat de inkoopprijzen van vleesvarkens te hoog zijn ten opzichte van de opbrengst van varkensvlees. Dat lukte hen niet, omdat de vereinigung zijn prijs de afgelopen weken overeind hield. Nu de Vereinigungsprijs ook daalt, volgen de slachterijen die verlaging meteen. De Duitse varkensprijzen komen daarmee precies op het niveau van een jaar geleden. De inkoopkosten voor biggen en voer zijn het afgelopen jaar wel fors gestegen voor vleesvarkenshouders.

Laatste reacties

 • willywolfkamp1

  Erg onverwacht komt dit niet, Vion en Westfleisch hebben gisteren al gezegd dat ze -5 zouden noteren en het liefst wilden ze -8.

 • Lin

  Dat er nog nergens alarmbellen gaan rinkelen.. Dit kan toch niet langer door gaan..? De familiebedrijven gaan kapot. Is dat wat de overheid en consument wil? Boeren die met liefde en aandacht voor hun beesten zorgen hebben het ontzettend moeilijk.
  Straks komen er nog meer mensen op een overvolle arbeidsmarkt.

 • John*

  misschien i.p.v. 80 uur in de week 40 uur gaan werken en minder varkens maken helpt? Eeerst het varken verkopen en daarna de pipet erin.

 • Lange baas

  Zo makkelijk is dat niet John

 • Netfarms

  de oorzaak voor de aanhoudende crisis, zijn niet de varkensprijzen, doch wel de voederprijzen. Gans het speculeren op granen zorgt er voor dan er mensen bakken geld verdienen op die graanhandel. De boer betaald hierin volledig het gelag. De voederprijzen zijn niet meer betaalbaar en dit zorgt voor onhoudbare situaties op veel varkensbedrijven.

 • schoenmakers1

  is het niet dat ieder jaar voor de vakanties de prijzen omlaag gaan, ik denk dat de varkenshouders gewoon ingehouden worden om de werknemers in de slachterij vakantiegeld te kunnen uitbetalen, er wordt zelden zoveel vlees gegeten als met goed weer, alle bbq's staan aan

 • joannes

  Waarom worden er altijd redenen voor een prijsdaling gezocht die niets te maken hebben met het probleem van: te veel aanbod naar dat er vraag is. Wanneer de slachterijen het vlees konden verkopen zouden ze wel meer betalen. De consumenten eten waarschijnlijk minder of er is te veel aanbod. Daar hebben de voerprijzen en het vakantiegeld niets mee te maken. Dat er in de zomer minder vlees gegeten wordt is al jaren bekend. Alleen de slager die bij een camping zit verkoopt meer vanwege de barbeque.

 • zeugenstal

  nou joannes die slager bij de camping komt morgen nog laden en heeft gezegd dan 4 weken niet want slager gaat op vakantie ,, ik dacht nog ,, iets doe ik fout

 • varkenshouder1

  De fout zit bij de vleesin(ver)koop. Daar moet een hogere kostprijs omgezet worden maar die houden dat op de èèn of andere manier tegen. Er moet een andere prijsnotatie komen gekoppeld met een grondstofprijs toeslag. Dat is de enigste manier om vlees duurzaam in de schap te leggen. Milieukeur, IKB, GlobalGab, Q&S enzovoort zijn allen niet duurzaam omdat er geen kostprijs toeslag voor grondstoffen inzit. Dat is niet langer duurzaam ook al roept Jumbo dat ze met Milieukeur duurzaam zijn. Ze zijn producenten duurzaam aan het afslachten !!!!!!!

 • ikkethuis

  als je het andere artikel leest over Straathof, en hoeveel varkens er de komende
  tijd bij komen,(hij krijgt het toch maar voor elkaar zoveel geld te investeren), dan begrijp je ook iets van de varkensprijs.

 • agratax2

  Ik beweer al jaren 'duurzaam boeren' staat of valt bij een opbrengst prijs die het bedrijf duurzaamheid garandeert. Helaas de boeren hebben lange tijd andere gedachten gekoesterd over duurzaam en wel wie duurzaam produceert zou een bedrijf hebben dat tot in eeuwigheid van dagen levensvatbaar zou zijn. Nu zien we dat zowel de niet duurzaam producerende boer als de duurzaam producerende boer de eindjes niet overleefd. De ene moet sluiten vanwege wetgeving en de andere vanwege betalingsachterstand. Met dank aan alle brood etende profeten uit organisatie land.

 • varkenshouder1

  Jij snapt het wel agratax1 !!!! Er is geen enkele retailer die FairTrade varkens inkoopt. Ook niet op basis van Milieukeur of BeterLeven. De supers mogen we daar openlijk op attenderen want die verkopen op deze manier niet duurzame producten terwijl ze in hun mediaberichten wel verkondigen duurzaam te zijn of worden. Ze lopen mijlenver achter duurzaam bezig te zijn.

 • mester

  john heeft gelijk, als ik een vrachtwagen koop moet ik nu prijs afspreken maar wordt pas over 6 mnd geleverd. We moeten eerst het varken verkopen die we over 4 mnd leveren. stel dat slachthuis € 1.50 wil betalen je heb € 1.05 kosten, voer en vaste kosten € 0.05 marge dan kun je € 0.40 uitgeven voor biggen als je daarvoor geen biggen kunt kopen dan uitbetaling omhoog of niet leveren c.q. niet opleggen. gesloten bedrijven moeten dit doen met prijs afspraak over 10 mnd anders niet insemineren.
  Als we volgende week ALLEMAAL starten is het over 4 mnd beter
  DIT IS DE ENIGE WEG OM GRIP TE KRIJGEN OP DE UITBETALING.

 • John*

  je bent op de goede weg :-) wel eerst de varkens verkopen voor over 10 maanden en de biggen bestellen bij een fokker. Elke goede big wordt een vleesvarken, leg jij de big niet op, dan doet het een ander wel en wordt 4 maanden later de markt alsnog ondermijnt. En iedereen kan zijn eigen kostprijs uitrekenen en er een marge opzetten. Doordat er uiteindelijk geen overproductie meer is dalen de faalkosten (overschot) en de voerprijs zal dalen. Uiteindelijk heeft de klant gemiddeld gezien het vlees goedkoper in het schap liggen dan de manier waarop nu gehandeld wordt.

 • John*

  er is toch nog niets mooiers dan dat je nu al weet wat je verkocht hebt zodat je daarna efficient je voer in kan kopen?

 • varkenshouder1

  Helemaal mee eens alleen moet je er een grondstofprijs correctie in toevoegen. Het voer kan in 10 maanden tijd flink stijgen of dalen. Daar moet een correctieberekening voor toegevoegd worden anders ben je nog de sjaak.

 • John*

  dat risico neem je toch zelf? je kan nu al je voer vastzetten voor de komende 10 maanden. Je weet immers wat je verdient. Als je de mogelijkheid hebt om te speculeren op een voerprijsdaling dan is dat je eigen keuze met bijbehorend risico.

 • mester

  Hoe kunnen we iedereen overtuigen, schrijven op een forum is een goed begin maar iedereen heeft eind vd week toch weer zijn zeugen gedekt ( want als ik het niet doe, doet mijn buurman het wel ) zonder dat er prijs afspraken gemaakt zijn wat de big over 6 mnd mag kosten en wat de opbrengst prijs over 10 mnd is.

 • mester

  Misschien iedere dag ( week ) op deze site plaatsen 'heeft u de varkens al verkocht over 10 mnd en heeft de biggen al besteld over 6 mnd'.
  en 'vermeerderaar weet u wat de biggen moeten kosten over 6 mnd'.

 • John*

  dit is een andere manier van denken. Maar het is niet alleen de boer. ook de andere partijen in de keten moeten hierin meegaan. wil het plan slagen. Met benutting van 80% van de stalcapaciteit moet er gewoon een goede boterham te verdienen zijn. Extra vraag kunnen we dan ook met zijn allen prima invullen.

 • drientje

  Bovenstaande insteek lijkt me de juiste. Bel morgen maar met de handelaar
  en hij geeft je nul op het rekest. Sta je dus nog met lege handen.
  Maar de aanpak lijkt me wel de goede.

 • John*

  De handelaar wordt in dit verhaal vrijwel gepasseerd. Daarom zal je wel 0 op je rekest krijgen. Voor een handelaar is er in een schommelende markt veel geld te verdienen. Op het moment dat het ons lukt om vraag en aanbod beter in balans te krijgen is er geen handel meer. En dus niets te verdienen.

 • Mozes

  Als de slachterijen nu de varkens uit het buitenland halen of de supermarkten het vlees uit Brazilië?

 • mester

  drientje, dat is het probleem wij geven alles uit hand en klagen als het niet goed gaat, als je echt ondernemer bent, verhandel jezelf de varkens.
  mozes, terug naar mijn vrachtwagen als ik die nu koop en over 6 mnd geleverd wordt heb ik ook afname plicht. ( ook al kan ik dan ergens anders goedkoper inkopen)

 • de rie

  het is om zeep

 • boerkebrabant

  het is bij ons de laatste 5 jaar net een kerk. altijd mis

 • Realist

  Hoe beroerd het ook is; degene die de laagste kostprijs heeft kan blijven produceren.
  Zelf kopen we immers de goedkoopste stalinrichting, trekkers, auto's, en maakt het ons ook niets uit of de dealer er wel voldoende aan verdiend.

  Met andere woorden de productie zal daar heen gaan waar de kostprijs het laagst is.


  Denk trouwens ook niet dat varkenshouders in andere landen het leuk vinden dat Nederland volop vlees aanbied voor weinig geld.

 • Lin

  Het nederlandse varkensvlees wordt ook niet gewaardeerd naar dat het waard is... Alle extra regels vanuit de overheid en het dure voer kunnen of mogen we niet doorberekenen naar de consument. Waarom ziet niemand de waarde van al het extra's? Ik zou het vlees van onze varkens, vleeskoeien en schapen wel zelf wel fare trade willen verkopen, maar dan moet ik zo belachelijk veel investeren om aan alle regeltjes te voldoen dat ik er niet eens aan kan beginnen. Jammer want met een goede uitleg over het product denk ik dat er best een markt voor is. Laten we het vlees weer hip maken i.p.v. de flatscreens, ipads e.d.

 • Lin

  Onzin dat de consument niet wil betalen, maar ze willen wel weten waarvoor ze betalen! Misschien kunnen dan nog niet alle varkenshouders overleven, maar als het zo door gaat, dan heeft niemand een kans.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.