Varkenshouderij

Nieuws 1497 x bekeken 1 reactie

Dierenbescherming wil echt af van zeug in box

Den Haag - Om zeker te weten dat varkenshouders hun dieren per 1 januari 2013 niet meer in boxen houden, moeten de bedrijven die op 1 september nog niet zijn omgeschakeld naar groepshuisvesting een inseminatieverbod krijgen.

De Dierenbescherming doet dat voorstel dinsdag aan de Tweede Kamer die woensdag over de kwestie praat.

Met het verbod wil de Dierenbescherming bereiken dat geen enkele varkensfokker in het nieuwe jaar nog drachtige zeugen houdt in boxen. Het zit de dierenbeschermers niet lekker dat varkenshouders vijftien jaar de tijd hebben gehad om over te stappen en dat een kleine groep nu nog niet zover is en uitstel heeft gevraagd.

Deze achterblijvers moeten niet weer uitstel krijgen, want ze zijn verwijtbaar te laat met de vergunningprocedure begonnen, is de boodschap van de Dierenbescherming. De krappe box waar de zeug zich niet in kan bewegen en waarin het dier in de eigen mest ligt, vindt de organisatie een aantasting van het dierenwelzijn aangezien varkens in een sociale groep met soortgenoten willen leven.

Eén reactie

  • John*

    1 januari gaan de hekken eruit en we zien wel wat er gebeurt, dat hoeft echt niet op 1 september al...

Of registreer je om te kunnen reageren.