Varkenshouderij

Nieuws 2293 x bekeken

De Heus onderzoekt naaldloze ijzerinjectie

Ede – Naaldloos injecteren zorgt voor een hogere opname van het toegediende ijzer bij biggen. Dat blijkt uit een oriënterend onderzoek van veevoerbedrijf De Heus.

Ijzer kan aan biggen worden toegediend via een injectie of via een naaldloze injectie (injecteren door middel van hoge druk). Een nadeel van injecties is echter dat via de naald infecties als PRRS overgebracht kunnen worden. Tevens is er melding gemaakt van acute sterfte door, met Clostridium bacterie, verontreinigde naalden en/of inhoud van het flesje. Dit infectiegevaar was voor De Heus aanleiding tot een oriënterend onderzoek naar deze twee verschillende methodes van het toedienen van ijzer.
De Heus onderzocht dit op een bedrijf waar men normaal naaldloos ijzer toediend. Tijdens dit onderzoek is er gebruik gemaakt van vier koppels (twintig biggen). Twee koppels hebben naaldloos ijzer toegediend gekregen. De andere twee koppels zijn met naald geïnjecteerd.
De ijzeropname is aan de hand van het hemoglobinegehalte (HB) bepaald. Het ijzer is in beide groepen toegediend op dag 4 en 5 na geboorte. Het HB gehalte is in beide groepen op een leeftijd van 26 en 27 dagen oud gemeten.
Uit dit onderzoek blijkt dat de spreiding bij naaldloos enten minder groot is. Het gemiddeld HB gehalte bij gebruik van een naald bedroeg 6.9 mmol/l. Bij naaldloos toedienen was dit significant hoger, 7.5 mmol/l. 

Of registreer je om te kunnen reageren.