Varkenshouderij

Nieuws 5363 x bekeken 24 reacties

Beursprijs varkens stijgt met 9 cent

Doetinchem – De beursprijs voor geslachte vleesvarkens is met 9 cent verhoogd naar €1,66 per kilo. Vorige week werd de beursprijs al met 1 cent per kilo verhoogd. Daarmee is de prijsverhoging van de beursnotering gelijk aan de prijsstijging in Duitsland. In Duitsland werden vrijdagmiddag de Vereinigungspreis en de noteringen van de slachterijen met 10 cent per kilo verhoogd. Vorige week bleven de prijzen daar nog onveranderd.

De beursprijs voor levende varkens is met 8 cent per kilo verhoogd naar €1,33 per kilo. De beursprijs voor biggen bleef na de verlagingen in de afgelopen weken stabiel op €30,50 per big. De NVV houdt de biggennotering onveranderd op €36,50 per big. Volgens de NVV worden lege stallen langzaam weer opgevuld, omdat de dieren dan nog voor de kerst kunnen worden afgeleverd.

De varkensnotering van de NVV is net als de prijzen in Duitsland met 10 cent verhoogd en komt daarmee op €1,70 per kilo. Opvallend daarbij is dat de NVV vorige week de prijs al met 1 cent had verhoogd. De slachterijen hadden er beter aan gedaan als zij hun prijzen vorige week ook hadden verhoogd, meent de organisatie van varkenshouders. Duitse slachterijen signaleren nu een betere vraag naar varkensvlees. Volgens varkenshouders is bovendien het aanbod behoorlijk krap.

De beursprijs voor slachtzeugen is met 5 cent verhoogd naar €1,29 per kilo geslacht gewicht. Levend noteren de dieren 4 cent hoger op €0,99 per kilo.

Laatste reacties

 • Gebr.hendrikx

  John,je bent vergeten dat beurs 2 weken terug onterecht 1 ct verlaagd is,dus 1 ct verhoging afgelopen week was correctie

 • BoB de Bakker

  zie je wel, marktprijs volgt kostprijs!

 • John*

  duurt alleen een jaar voor het varken klaar dus je moet er wil willen en kunnen investeren.

 • willywolfkamp1

  Als de marktprijs de kostprijs volgt heeft het niks met vraag en aanbod te maken.

 • wg

  kikkers in 1 ton

 • beertje

  WW, alles heeft met vraag en aanbod te maken, marktprijs vogt kostprijs. Denk daar maar eens goed over na.

 • drientje

  Beertje en bob de bakker, marktprijs volgt kostprijs, maar niet alleen van varkensvlees, ook de kostprijs van varkensvleesvervangers. Bovendien is de kostprijs van varkensvlees heel anders in Brazilië dan in Europa.
  Ik zie het rendement in de varkenshouderij dan ook zo nog niet terug.

 • varkenshouder1

  Marktprijs volgt niet kostprijs !!! Daar zijn we intussen toch achter bij de vleesvarkens. Er zijn blijkbaar nog steeds boeren die te positief denken en in een z(w)evende hemel leven !!!!!!!!!!!!! We zitten nog lang niet aan de kostprijs jongens, en die laatste wordt komende tijd nog hoger.

 • John*

  in vleesvarkensland kennen we twee kostprijzen: die van een gesloten bedrijf en die van een vleesvarkenshouder die de biggen aankoopt. Bij dure biggen is het gesloten bedrijf voordeliger en met goedkope biggen de vleesvarkenshouder die de biggen aankoopt. de markt plukt van allebei de walletjes.

 • BoB de Bakker

  @varkenshouder1, bereken uw kostprijs maar, inclusief uw daadwerkelijk gemaakte uren en exclusief prijs varkensrechten. Dan zult u merken dat de kostprijs wel wordt gehaald.

 • zeugenbedrijf1

  bob de bakker ,..ik ben benieuwd naar jouw berekening.

 • wcorsmit

  ik hoop dat iedereen en leuke botterham verdiend is voor iedereen goed !!!

 • BoB de Bakker

  Wie financiert dan de grote nieuwe stallen? Is dat armoede?

 • Jonas Brabant

  Eindelijk een wijs woord van BoB, dat is idd armoede! (ander woord voor luchtbellen)

 • joannes

  Bob de Bakker je hebt gelijk met de financiers van grote stallen zijn vooral de armoede! Hoe? eenvoudig..... er gaan enkele kleinere varkenshouders failliet of verkopen uit noodzaak. Deze bedrijven met rechten worden verzamelt in 1 voldoende groot bedrijf om efficient te werken en te produceren. Met de reputatie en ervaring van enkele en met vaste financiers wordt een nieuw bedrijf opgezet. Dit bedrijf draait met de nieuwste techniek en goed management en daarmee ver onder de gemiddelde kostprijs. Deze actie zet vervolgens weer ander bedrijven onder druk en brengt ze in de armoede spiraal. De verlaagde kostprijs echter, mbv schaalvoordelen in leverancies, beheer, en verkoop, heeft weer voordelen voor de export die met de verlaagde prijs, lees verhoogde marge mogelijkheden, weer verder weg in europa kan concurreren.(ook bij slechte prijzen) Zo is de biggenhandel tot ver in Europa gekomen en ook de Vleesvarken handel. Vion brengt bv Nederlandse vleesvarkens naar Duitse slachterijen. De transport en eventuele commisie kosten kunnen betaald worden uit de marge, concurentie kracht, van de ver door gevoerde professionaliteit in de relatief grote Nederlandse productie bedrijven. Zij verhogen de productiviteit en concurreren tot ver in Europa hiermee, maar zetten ook hun collega´s onderdruk met de verlaagde kostprijs die voor Nederland landelijk geldt. Het is de strategie van een koekoeksjong! Of in economische termen http://nl.wikipedia.org/wiki/Mercantilisme

 • zeugenbedrijf1

  Bob ,graag een berekening ,geen ontwijkende vraagstelling!

 • kalkar

  ja Joannes, zo werkt tegenwoordig de veelgeprezen Westerse economie. We gaan naar zeg maar 3 supermarktketens in N.l, 3 banken, 3 olie maatschappijen enz,enz. Over 50 jaar zijn er in N.L. ook nog maar een handjevol varkens- koeie en kippebedrijven over. Geldt ook voor de zelfstandige fietsenmaker, doe het zelf zaak enz. Zonder een grote keten achter zich vecht je er nooit meer in. Dit is dan voor de consument uiteraard zeer slecht, want je heb simpelweg geen keuze meer. Vraag aan jouw: Hoe stoppen we deze dramatische ontwikkeling?

 • John*

  joannes eigenlijk wil je zeggen dat hij liever geen dierrechten meer ziet en we met zijn allen door kunnen groeien...

 • joannes

  John* dierenrechten, mest rechten, vestigings vergunningen, ....... alle hindernissen die opgegooid worden functioneren als een filter voor te ¨snelle¨ destructie van de bestaande bedrijven die niet meedoen of kunnen meedoen in deze rationalisatie. Maar .... Nederland moet zich afvragen of zij de agro industrie wil overnemen van een deel van Europa. Want bij een export van 70% mag je je afvragen of je niet te veel risico neemt met: dierziektes, omgevings besmettingsgevaar / kwestbaarheid, tolerantie, enz, enz, Dit is namelijk anders dan de kruideniers die concentreerden, deze hadden dagelijks contact met het omwonende publiek. Wanneer boeren hun praktijken te ver uit de ideeën / perceptie van de samenleving ontwikkelen of overlast geven in de vormen van stank, transport, besmettings risico, ...... zullen de restricties opgetrokken worden. Maar uiteindelijk, hoe strenger de productie methoden, met europees hoogste productiviteit op investeringen, werk en voer / kg geleverd zal weer een voordeel zijn voor de concurrentie kracht in de EU. De sterke wordt sterker dankzij prikkels!

 • BoB de Bakker

  @zeugenbedrijf1, ik ben geen econoom maar varkenshouder. Elk varken dat op de laadklep gaat word betaald. Ik kan u zeggen, het bevalt prima! Als je maar niet teveel kosten hebt.

 • willywolfkamp1

  BoB dit is geen berekening, als je een grote mond hebt dat de kostprijs word gehaald laat mij dan zien wat ik verkeerd doe. Hier is het knudde.

 • BoB de Bakker

  Willy, voergeld per varkenplaats. Prijsrisico ligt bij handel en slachterij. Dit doe ik al jaren, in het verleden toen anderen voor de laatste cent gingen heb ik misschien iets te weinig gehad.

 • beertje

  Nou BoB, daar kun je mee thuis komen.

 • hein1

  hebben jullie al gezien dat wakker dier op deze site mag adverteren met de plofkip actie? Goed bezig reed business!! blij dat ik de boerderij inmiddels opgezegd heb!

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.