Varkenshouderij

Nieuws 859 x bekeken 5 reacties

Bauernverband eist ’mobilisatie alle reserves’ voor hogere vleesprijs

Hannover- Het Bauernverband (DBV) en boerenbond Landvolk in Nedersaksen roepen de slachterijen en de grootgrutters op ’alle reserves te mobiliseren om het varkensvleesprijsniveau aan te passen aan de actuele kostenstructuren.’

Volgens topman Werner Hilse van Landvolk vergen de kosten een vleesprijs van minstens €1,80 per kilo en op termijn 2 euro. De werkelijke prijs daalde vorig week na een kortdurend herstel in Duitsland opnieuw met bijna 10 eurocent naar €1,60. "Dat is niet alleen te weinig maar ook iets onder het gemiddelde in de Europese Unie", stelt Hilse vast. De varkenshouderij vreest daarnaast wegens het aanhoudend slechte weer problemen met de graanoogst en daardoor verder stijgende voerkosten nog afgezien daarvan dat de energierekeningen ook steeds hoger worden. ”Maar nog dieper stekende onzekerheid zorgt de politieke discussie over verdere verhoging van de dierenwelzijnseisen en de openbare kritiek op de moderne productiedierenhouderij.”

Wim Versepput

Laatste reacties

 • joannes

  Dat is ook toevallig, verleden jaar 27 july, had men een soort gelijk bericht. Met het verschil dat er naast de €1,80 een toekomst van € 2,00 /kg geschilderd wordt. Waarom worden in de berichten nooit: lokale, nationale consumtie en export cijfers betrokken. En is aanbod in vergelijk met de vraag in balans? Want de prijs wordt gezet, daar waar er weer vraag is: hetzij voor nationale consumtie, hetzij voor export!

 • John*

  Als wij als boer een langere betalingstermijnen zouden accepteren zit er dan ook een hogere vleesprijs aan? als ik 5 centen per kg meer kan beuren bij een betalingstermijn van 1 maand heb ik wel interesse. Dat kost me zeg maar 80 cent rente op een varken, terwijl het varken 4,75 meer opbrengt. Brengt toch netto 4 euro extra op. Misschien nog wat verzekering eraf. Als boer kunnen we natuurlijk ook ons eigen kapitaal inzetten om een beter rendement te krijgen!

 • joannes

  JIj kan rekenen John* ga eens praten met je leverancier. Misschien is het geld voor jouw goedkoper als voor bv een Vion. Weer een verdien kans voor het rendabele bedrijf. Maar ...als je al liquiditeits problemen hebt worden ze alleen maar groter door zoiets in de markt.

 • John*

  De grote vraag is dan: waarom zit een bedrijf in de liquiditeits problemen? En als je nu in de problemen zit kom je er dan in de toekomst ooit nog bovenop? ook met hoegere varkensprijzen?

 • joannes

  Wanneer je onvoldoende reserves hebt voor de periode dat je onder de kostprijs draait kom je in liquiditeits problemen! Je komt er bovenop wanneer je nieuwe reserves kan organiseren voor nu zodat je de slechte periode wel kan overbruggen. Hogere varkensprijzen helpen wanneer ze boven de je kostprijs vallen. Wanneer je te ver van de kopgroep (laagste kostprijs per eenheid = meeste verdiencapaciteit per eenheid) bent gevallen zal bij een hogere opbrengst prijs de periode dat je verdient ook kleiner zijn. Per eenheid verdien je gewoon minder dan de kopgroep. Het zijn de mannen in de kopgroep die en de reserves en de laagste kosten hebben en op tijd kunnen investeren in verlaging van de kostprijs. Het zijn deze mannen (of vrouwen) die voordurend de druk op de sector zetten met uitbreidingen, en vaak nog geholpen door de Politiek (subsidies). Darwinisme!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.