Varkenshouderij

Nieuws 1545 x bekeken laatste update:7 jun 2012

VIC Sterksel start praktijkonderzoek in nieuwe duurzame stal

Sterksel - Varkens Innovatie Centrum (VIC) Sterksel heeft de nieuwe Starplus proefstal in gebruik genomen.

De stal is ontwikkeld door een consortium van drie bedrijven (Kempfarm, Wopereis en HoST) en Universiteit Wageningen. De stal geeft vorm aan innovatieve gedachten rond het duurzaam houden van varkens in de toekomst. Daan Somers, de nieuwe  manager VIC Sterksel: “De stal is op alle fronten duurzaam." De stal is energieneutraal dankzij de eigen microvergister. De varkens hebben de beschikking over een buitenuitloop. Door het toepassen van natuurlijke ventilatie zijn er geen ventilatoren nodig. Onder de stalen- en betonroosters bevindt zich aan weerszijden van de stal een mestband. Hier wordt de urine direct van de dikke fractie gescheiden. Dit zorgt voor een ammoniakreductie van 70 procent, een geurreductie van 75 procent, en een methaanreductie van 80 procent.

De verwachting is dat de vergister een hoger rendement behaalt omdat deze wordt gevoed met verse mest. De realisatie van de nieuwe stal is mogelijk door de toekenning van een SBIR-subsidie van het ministerie ELI.

 

Of registreer je om te kunnen reageren.