Varkenshouderij

Nieuws 900 x bekeken

Productie Topigs-zeugen gestegen

Vught – Varkensbedrijven met Topigs-zeugen produceerden vorig jaar 28,8 gespeende biggen per zeug per jaar. Dat meldt fokkerijbedrijf Topigs.

Topigs baseert zich op de technische resultaten van 678 Nederlandse varkensbedrijven met in totaal 332.000 zeugen. De 10 procent beste bedrijven haalden 31,6 gespeende biggen per zeug per jaar.

Met deze resultaten is de productie van de Topigs-zeugen gestegen met 0,7 big. Dat is 0,2 big meer dan de laatste jaren het geval was. Toch is de biggensterfte volgens het fokkerijbedrijf niet gestegen, maar ligt op het zelfde niveau als enkele jaren geleden. Ook het vervangingspercentage van de zeugen is niet gestegen.

Topigs meldt verder dat de resultaten die ze nu meldt zijn samengesteld uit gegevens van door de zeugenhouders ingestuurde overzichten uit het zeugenmanagementsysteem. Verder heeft Topigs gegevens gebruikt van bedrijven met eigen aanfok waarvan de gegevens in het Pigbase-systeem zitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.