Varkenshouderij

Nieuws 2948 x bekeken 1 reactielaatste update:23 aug 2012

Negen landen halen deadline groepshuisvesting niet

Brussel – Negen van de 27 Europese lidstaten hebben niet op tijd de huisvesting voor dragende zeugen aangepast.

Dat heeft de Europese Commissie (EC) maandag gezegd tijdens de Landbouwraad in Luxemburg. In 2013 moeten alle zeugenhouders omgeschakeld zijn naar groepshuisvesting voor dragende zeugen, maar op basis van de informatie van de landbouwministers blijkt dat niet alle bedrijven in de EU zullen op 1 januari omgeschakeld zijn.

Zeker achttien landen zullen voor 1 januari volledig omgeschakeld zijn, als het aan de landbouwministers van deze landen ligt. Het gaat om België, Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Estland, Duitsland, Hongarije, Ierland, Letland, Estland, Luxemburg, Nederland, Malta, Roemenie, Slowakije, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Polen heeft aan de Commissie gemeld dat 94 procent van de bedrijven op tijd omgeschakeld kunnen zijn. Oostenrijk vewacht dat maximaal 95 procent van de varkensbedrijven omgeschakeld is. In Finland en Griekenland is dit 93 procent. De Sloveense autoriteiten schatten dat 95 procent de deadline van 1 januari 2013 halen. Italië en Cyprus verwachten dat tussen de 70 en 89 procent van de bedrijven de deadline zullen halen. Portugal en Frankrijk moeten de Commissie nog informeren over de verwachtingen in deze landen.

Of de achttien landen – inclusief Nederland - ook daadwerkelijk de deadline gaan halen is nog niet bekend. Tot nu toe zijn alleen Zweden, Letland, het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg volledig omgeschakeld. Het Britse landbouwministerie heeft de Europese Commissie maandag aangedrongen geen uitzonderingsregels in te voeren voor lidstaten die de deadline niet halen. Volgens de Britse minister van landbouw -  Jim Paice – zou het de concurrentiepositie van landen kunnen schaden als andere landen meer tijd krijgen om om te schakelen terwijl de landen zelf de deadline wel halen. Volgens landbouwcommissaris John Dalli (volksgezondheid) zal de deadline van 1 januari 2013 niet worden verlengd.

Eén reactie

  • joannes

    Verbaast me niets! In Spanje zijn er programmas op TV om uit te leggen dat de duurdere eieren en groups gehuisvest varkensvlees beter van kwaliteit zijn om de maatregel te verdedigen. Ze demostreren zelfs met bak demostraties.

Of registreer je om te kunnen reageren.