Varkenshouderij

Nieuws 1174 x bekeken 4 reacties

NVV: grootste uitdaging is verdienmodel ontwikkelen

Barneveld - De grootste uitdaging is om een goed verdienmodel te ontwikkelen waardoor we gezamenlijk kunnen omschakelen naar duurzaam vlees. Dit zegt Wyno Zwanenburg, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV).

Zwanenburg reageert hiermee op de toezegging van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) dat uiterlijk in 2020 al het varkens- en kippenvlees in Nederlandse supermarkten duurzaam geproduceerd moet zijn. Het CBL gaat hiervoor extra eisen stellen, nieuwe inkoopvoorwaarden formuleren en een eerlijke prijs betalen.

Volgens Zwanenburg is het opmerkelijk dat het CBL hier nu mee naar buiten treedt alsof het enkel vanuit de retail komt. “Binnen de gehele keten zijn we al heel lang in gesprek over de transitie naar duurzaam vlees en hoe dit moet worden uitgewerkt. De retail kondigt dit nu groots aan omdat supermarkten in een kwetsbare positie zitten. Er moet iets veranderen. Maar er zitten meer partijen in de vleesketen, en met alle betrokken partijen zijn we bezig om na te denken over nieuwe verdienmodellen. Dat geldt niet alleen voor de retail, ook voor de boeren, slachterijen en vleesverwerkers", aldus de NVV-voorzitter.

Over de exacte voorwaarden die de supermarkten gaan stellen is nog niet alles bekend. Wel dat één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming als basis gaat gelden, met aanvullende eisen wat betreft antibioticagebruik en milieu. De eisen die het CBL aan haar leden stelt betreffen ook vlees dat uit het buitenland wordt geimporteerd.

Zwanenburg verwacht echter niet dat de extra eisen die aan het duurzame vlees worden gesteld de kop gaat kosten aan Nederlandse boeren. “De Nederlandse veehouderij loopt voorop. De extra voorwaarden die gesteld gaan worden door de supermarkten kunnen we wel aan, er moet alleen een goede structuur worden ontwikkeld. Een goed verdienmodel dat flexibel is en waar je verschillende eisen en voorwaarden aan kan hangen zoals het antibioticagebruik of het doorberekenen van de voerkosten.  Duurzaamheid is namelijk een dynamisch begrip: wat we in 2012 duurzaam vinden geldt misschien niet meer in 2020. We moeten daarom constant in beweging blijven om de eisen aan duurzaam vlees te evalueren en eventueel aan te passen. Een goede structuur die aan te passen is aan de wensen van de ketenparijen is daarom noodzakelijk”, aldus Zwanenburg.

Zwanenburg haalt ook aan dat de doelen voor duurzaam vlees ook extra controles en audits met zich mee gaan brengen. “Er moet gecontroleerd worden dat de slachterijen ook daadwerkelijk alleen duurzaam vlees leveren aan de supermarkten en dat het vlees in de schappen ook aan alle eisen voldoet. Dat geldt voor alle supermarkten die onder het CBL vallen. Hier moet ook nog een slag gemaakt worden”.

Laatste reacties

 • arkova

  Helaas,Annechien en Wyno een verdienmodel bestaat niet,en zal er ook nooit komen,de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod,en dat zal nooit veranderen.Zou er een verdien model zijn,dan zouden er weer ik weet niet hoeveel bedrijven in omvang verdubbelen.Meer dan de helft van onze productie moeten wij exporteren,dat kan je de retail niet verwijten.Ook het starconcept klopt in mijn ogen niet,dat had bij ons vandaan moeten komen,en niet bij AH.De vergoeding die de boeren hiervoor krijgen is in mijn ogen maar een schijntje.Boeren krijgen hiervoor ongeveer 1 eurocent per ons.Wat pakt AH daarvoor terug,best wel slim,maar heeft niets met dierwelzijn te maken,maar met eigen welzijn.Marketing,emotie,winst AH !

 • drientje

  Mee eens arkova, dat verdienmodel komt er nooit. Maar ook de prijsvorming
  wordt niet bepaald door vraag en aanbod. Kijk maar naar de situatie van nu.
  Slachterijen hebben onderbezetting, maar de prijs gaat wel onderuit. Supermarkten hebben in de vleesmarkt de macht en iedereen in de keten er voor
  moet hun prijsstelling slikken. Het is allemaal triest, maar dit gaan veel gezinsbedrijven de kop kosten.

 • John*

  misschien moeten wij als varkenshouder ook wel naar onderbezetting toe? de slachterij heeft de kosten van de onderbezetting al lang doorgerekend aan de klanten of misschien nog wel het meest waarschijnlijke: de leveranciers. Als we nu europees gezien20% minder varkens gaan houden weet ik zeker dat de voerprijs onderuit gaat en de opbrengst omhoog.

 • brabantsduitserke

  john en dan betaald de akkerbouwer

Of registreer je om te kunnen reageren.