Varkenshouderij

Nieuws 817 x bekeken

Ierse varkensvoorman eist betere marktprijzen

Dublin - Ierse varkenshouders willen meer zekerheid en duidelijkheid over de eisen die aan ze worden gesteld. Ook willen ze een betere prijs voor hun product. Die noodkreet heeft de voorzitter van de afdeling varkenshouderij, Tim Cullinan van de Ierse boerenorganisatie IFA geuit.

Hij verwacht dat veel varkenshouders het bijltje er bij neer zullen gooien als er geen verbetering in de situatie optreedt.

Cullinan wijst er op dat in het afgelopen jaar de Ierse zeugenstapel vrij fors is ingekrompen met zo'n 8.000 stuks. Hij wil duidelijkheid van het Ierse ministerie en van de Ierse vleessetor over de eisen voor wat betreft welzijn en dergelijke die aan de vakrenshouders worden gesteld. "Er moeten beslissingen vallen en de varkenshouders moeten weten op welke steun ze kunnen rekenen vanuit overheid en bedrijfsleven", aldus Cullinan.

Cullinan wijst er op dat de markttoegang tot Azië die vleesverwerker Rosderra heeft verworven niet heeft geleid tot significante verbetering van de varkensprijs. "Varkenshouders kunnen op basis van de huidige varkensprijzen geen beslisingen nemen over de toekomst", aldus Cullinan.

Of registreer je om te kunnen reageren.