Varkenshouderij

Nieuws 1162 x bekeken

Hoog geboortegewicht big gunstig voor groei

Wageningen – Biggen met een hoog geboortegewicht doen het later als vleesvarken ook beter. Dit blijkt uit het deelproject 'Kwaliteit Big' van het onderzoeksproject 'Vitale vleesvarkens'.

In het deelproject heeft het Institute for Pig Genetics (IPG) op basis van bestaande datasets van het proefbedrijf Beilen en VIC Sterksel bekeken welke kenmerken goede voorspellers zijn voor de technische en financiële resultaten van vleesvarkens.

Uit het onderzoek bleek dat biggen met een hoog geboortegewicht en afkomstig van eindberen en zeugen met een hoge Topigs Productie Index (TPI) volgens deze berekeningen zwaarder zijn bij spenen en bij opleg in de vleesvarkensstal. Ook groeien ze sneller als big en als vleesvarken, hebben een gunstigere voederconversie en behalen betere financiële resultaten.

Biggen met een laag geboortegewicht en afkomstig van eindberen en zeugen met een lage Topigs Productie Index (TPI) zijn daarentegen lichter bij spenen en bij opleg in de vleesvarkensstal, groeien langzamer als big en als vleesvarken, hebben een ongunstigere voederconversie en behalen lagere financiële resultaten. De invloed van de groei tijdens de opfok in relatie tot de technische en economische resultaten van vleesvarkens is niet helemaal duidelijk geworden in deze berekeningen.

Op VIC Sterksel wordt in een vergelijkend vervolgonderzoek onderzocht wat het effect is van TPI van de eindbeer en van de zeug, geboortegewicht van de biggen en voerstrategie tijdens de opfok op de technische resultaten en economische resultaten van gespeende biggen en vleesvarkens. De resultaten van dit onderzoek worden in juli 2013 verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.