Varkenshouderij

Nieuws 705 x bekeken

China akkoord met Nederlandse export varkensvet en -pootjes

Den Haag – China staat de export van varkensvet voor dierlijke consumptie en varkenspootjes vanuit Nederland toe voor Van Rooi Meat en Vion Food Group.

Dat is de uitkomst van een overleg van directeur-generaal Hans Hoogeveen van het Ministerie van LEI met de Chinese vice-minister Wei Ghuanzhong, verantwoordelijk voor kwaliteit, inspectie en quarantaine.

De partijen spraken elkaar in Den Haag in verband met de tiende bilaterale “High Level Meeting”. De export van varkenspootjes en varkensvet wordt als zeer winstgevend beschouwd, omdat het onderdelen van het varken betreft die in Europa minder gewild zijn dan in China. Ook zijn afspraken gemaakt over het komen tot gelijke wetgeving op het gebied van veevoeders, waarbij partijen elkaar in eerste instantie meer inzage geven in de gebruikte systematiek.

Er is ook maar nog zonder uitkomst gesproken over onder meer de export van kalfsvlees, fokvarkens, varkenssperma, rundersperma, schapendarmen, eendagskuikens en broedeieren en op fytosanitair terrein over het bloembollenprotocol en de export van aardappelminiknollen, peer, paprika en ui. China en Nederland zetten samen een project op die de boktor beter op te sporen maakt.

De Nederlandse agribusiness exporteerde vorig jaar voor ongeveer 700 miljoen euro naar China. Vijf jaar geleden was de exportwaarde nog 250 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.