Varkenshouderij

Nieuws 1384 x bekeken 3 reacties

Bonte Bentheimer varkens krijgen echtheidslabel

Beverwijk – Het vlees van de Bonte Bentheimer varkens heeft sinds deze week een eigen label. Dat heeft de vereniging Het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken bekend gemaakt.

De Bonte Bentheimer is het enig erkende Nederlandse zeldzame varkensras. Het nieuwe label dat de varkens hebben gekregen wordt gedragen door varkenshouders die dieren hebben die in het stamboek zijn geregistreerd en zich committeren aan houderschapsregels en voerrichtlijnen.

De vereniging Het Nederlandse Bonte Bentheimer wil met het label de kwaliteit van het vlees waarborgen, goed houderschap van de varkens garanderen en afnemers en consumenten een bewijs van echtheid geven. Een Europese bescherming is inmiddels ook aangevraagd. “Waar we voor knokken is om de Bonte Bentheimer terug op de kaart te krijgen. Dat bedoel ik tweeledig: terug in het landschap en terug op de menukaart. Vlees van de Bonte Bentheimer is echt anders. Het heeft een hoog intramusculair vetgehalte en is daardoor smaakvoller dan vlees van gewone varkens en daarom populair bij topkoks van restaurants. Daarbij mogen de dieren er dubbel zo lang over doen voordat ze slachttrijp zijn, tien tot twaalf maanden”, aldus verenigingsvoorzitter Norbert Mergen. In Nederland worden rond de vijfhonderd Bonte Bentheimer varkens gehouden.

Laatste reacties

  • joannes

    Misschien lukt het op deze manier. Wanneer je ze bijzonder kan maken betalen de consumenten meer. Met een populatie van 500 heb je niet zoveel klanten nodig voor de afzet.

  • W Geverink

    Het huidige varken is helemaal gefokt op eigenschappen die de boer belangrijk vindt zoals biggen per zeug, groei per dag, VC en vleespercentage. Niemand schijnd zich zorgen te maken over het eindproduct en of het nog wel te pruimen is voor de consument. Als ik varkensvlees koop in de winkel koop ik de stukken met zichtbaar intramusculair vet. Deze zijn veel gemakkelijker klaar te maken en tevens malser en smakelijker. Ook kopen we vlees bij een kleine slager die zijn eigen Berkshire varkens slacht en verkoopt. Dat is echt overheerlijk en onderstreept dat de huidige fokkerij de weg kwijt is.

  • hans veghel

    wij worden verplicht beren te mesten,dit word ons opgedrongen ik heb consumenten gesproken die stinkvlees in de pan hadden liggen dit is niet goed voor voor het imago van varkensvlees

Of registreer je om te kunnen reageren.