Varkenshouderij

Nieuws 899 x bekeken

Verbreding biedt kansen voor ontwikkeling

Wageningen - In gebieden waar de varkenshouderij ter discussie staat, biedt multifunctionele varkenshouderij mogelijkheden voor bedrijfsontwikkeling en het verbeteren van het imago van de sector. Dit blijkt uit een afstudeeropdracht van Iris Boumans voor Wageningen UR.

Boumans onderzocht de mogelijkheden voor bedrijfsontwikkeling in Noord-Brabant. Tot nu toe ging die hoofdzakelijk in de vorm van schaalvergroting, intensivering of specialisatie. De laatste jaren is er volgens haar een trendbreuk zichtbaar naar multifunctionele varkenshouderij, waarbij bedrijven extra inkomen genereren uit een neventak naast het bestaande varkensbedrijf.

De belangrijkste factor voor de keuze en het slagen van de strategie van verbreding is de motivatie van de ondernemer. Varkenshouders met verbreding vonden volgens het onderzoek het belangrijk om contact te hebben met consumenten, om burgers meer in contact te brengen met de varkenshouderij en om duurzaam te produceren. Uiteraard was verbetering van het inkomen ook een belangrijke reden. De locatie met de mogelijkheden en onmogelijkheden voor ontwikkeling was ook belangrijk bij de keuze.

Of registreer je om te kunnen reageren.