Varkenshouderij

Nieuws 647 x bekeken

Slachtmachines potentiële bron van salmonella

Bilthoven – Varkenskarkassen kunnen tijdens het slachtproces worden herbesmet met vervuilde snijmachines. Dat blijkt uit onderzoek van Joost Smid van het RIVM/Universiteit Utrecht.

Smid onderzocht tientallen varkens in een Nederlands slachthuis en concludeerde dat 97 procent van de onderzochte varkens aan het begin van het slachtproces de salmonella-bacterie bij zich hadden. “Deze varkens hebben we het hele slachtproces gevolgd. Opmerkelijk was dat de types salmonella die we aan het begin vonden niet altijd overeen kwamen met de types die we aan het einde vonden. Dit betekent dat de karkassen in de tussentijd een ander type salmonella hebben opgelopen”, aldus Smid.

Om te onderzoeken waar deze nieuwe types vandaan kwamen zijn karkassplitters en buikopeners ook onderzocht op de aanwezigheid van salmonella. Hieruit bleek dat op deze snijmachines de types Salmonella derby en Salmonella rissen werden aangetoond. In de varkens aan het begin van het slachtproces werd enkel Salmonella typhimurium gevonden.
Deze gegevens over het type salmonella, de bron en de hoeveelheden bacteriën zijn verwerkt in een statistisch model. Smid: “In de toekomst kan dit model dienen als instrument voor voedselproducenten om oorzaken van besmettingsgevallen op te sporen en om tijdig maatregelen te nemen. Dit kan helpen om het slachtproces te verfijnen en beter te beheersen en om in de toekomst het aantal besmettingen bij mensen te verminderen”.

Smid promoveert op 5 juni op dit onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.