Varkenshouderij

Nieuws 1731 x bekeken 13 reacties

'Retail concurreert over rug van de varkenshouders'

Beerta - De concurrentiestrijd tussen de retailers mag niet langer worden uitgespeeld over de ruggen van de varkenshouders. LTO varkenshouderij-voorzitter Annechien ten Have reageert met deze verklaring op de jongste varkensprijsontwikkeling.

Ten Have: "Zo kan het niet langer. varkenshouders zien hun voerkosten stijgen en aan de andere kant dalen de opbrengstprijzen alleen maar. De voerwinst zit op een niveau van 10 euro per vleesvarken. Daar moeten dan nog de mest, de gezondheidskosten, kosten voor energie en andere niet toegerekende kosten vanaf. Het komt er op neer dat er dan nog iets van € 2,50 over blijft voor rente en aflossing. Zo redden we het niet. Er moet een eind komen aan deze situatie. Er zullen hogere prijzen moeten worden betaald, rekening houdend met de hogere kosten die worden gemaakt voor de productie." De vakgroepvoorzitter wijst erop dat het voedselpakket voor de Nederlandse consument nog steeds jaarlijks relatief goedkoper wordt.

Ten Have wil samen met de slachterijen in gesprek met de retail. Ze hoopt dat zo veel mogelijk partijen meedoen en de retail aan willen spreken op hun verantwoordelijkheid.

Laatste reacties

 • varkensboerk

  Hehe, wordt er ook een wakker. Waar heeft ze al die jaren gezeten?
  Dat noemt zich dan voorzitter varkenshouderij. Op zich is er niks veranderd t.o.v. de afgelopen 15 jaren. We hebben ons altijd voor de gek laten houden door onze afnemers. Alleen nu in deze tijd valt het extra op door krap aanbod, hoge grondstofprijzen, fininciele crisis, regelgeving, prijsafspraken, macht retail enz. Annechien welkom terug op de bewoonde wereld. Gewoon structureel de vleesprijs voor de retail omhoog. Dan halen ze het wel in het buitenland zeg je? Oke, dan is de retail geen knip voor de neus waard en zet ik per direct een streep door alle milieu en welzijns-kosten cq -plannen cq -investeringen. Alles navenant.

 • arievanbommel1

  ik denk dat de zlto en nvv er de laatste jaren voldoende aandacht aan hebben besteed, alleen het gewenste resultaat blijft uit. mede met ons geld( wij betalen de rente en verzerkeringspremie voor de zeer late betaling van de retail, via een lagere kg prijs) worden de ketens steeds groter( kijk maar naar jumbo) en dus nog machtiger, zodat ze ons nog meer in de tang hebben. ik denk dat de tijd van alleen praten voorbij is, maar vind dat zlto en nvv, en de duitse collegas dan het voortouw moeten nemen, wij volgen wel

 • gerjan slingenbergh

  Waarom zou de retailer zich druk maken, die varkens komen toch wel bij en van de slachterijen.

 • varkensboerk

  Gerjan, omdat retailers, net als varkensboeren en bedrijfsleven, continuïteit en groei hoog in het vaandel hebben staan. Op deze manier blijven die varkens niet komen in de toekomst.

 • politiek

  Nee, varkensboer, ze slapen nog volop. Ik zal niet ontkennen dat de geleverde varkens tijdig betaald moeten worden. Erger wordt het als je er zodadelijk geen geld meer voor krijgt of de betalingstermijn nog langer wordt. Ik meen dat LTO pleit voor een termijn van 4 weken. ( mogelijk dus ook van VION naar de varkenshouder ?? )Ze zullen dus best nog wel een poosje doorslapen.
  Overigens zie ik het ook een beetje als een afleidingstrucje van de LTO. Als je per vleesvarken 150 euro neemt die een week later betaald wordt richting de varkenshouder bij 5 % rente per jaar is dat 7,5 euro per jaarvarken. Deel je dit door de geleverde kg per varkensplaats dus ongv. 250 kg , dan kom je uit op 3 cent per kg. geslacht gewicht. Daar ga je dus echt die problemen bij de varkenshouders mee oplossen, nog losstaand van de dicussie dat Vion doodgewoon 3 cent meer uitbetaald nu omdat men dus later uitbetaald.?? en de varkenshouder er nog geen nadeel van heeft ??
  LTO dient zich gewoon te richten naar VION en niet naar de retailers. LTO behoeft geen excuus te zoeken voor VION.

 • brabantsduitserke

  regie van vion

 • John*

  politiek, die 7,5 euro moet je nog delen door 18 (aantal weken dat vleesvarken op bedrijf is) dat maakt 0,40 cent kosten per jaarvarken voor de boer. Daarnaast hoeven wij als boer ook veel rekeningen pas na 7 tot 10 dagen te betalen. Misschien moeten wij onze eigen betalingstermijn maar eens oprekken. Hoor dat veel akkerbouwers de tarwe ook pas na 40 dagen betaald krijgen. voerkosten liggen op ongeveer 4,- varken/week. 6 weken later betalen geeft toch 24 euro extra beschikbaar. Maar betalen zal uiteindelijk toch moeten.

 • gerjan slingenbergh

  Als je een vleesvarken van € 150 een week later betaalt dan scheelt dat bij 5%
  rente 150 * 0,05 * 1/52 = 14,4 cent per varken. Per kg 0,0016 cent.

 • kantoor3

  ga aub allemaal niet zo wijs zitten rekenen hoeveel later betalen kost.
  Het feit is dat de slachterijen zich in een hoek hebben laten manouvreren door de retail. De retail doet absoluut geen concessies naar hun afnemers toe, men kan er nog eens niet met creditcard betalen. Hoe meer we op deze manier aan het discussieren zijn, hoe 'vanzelfsprekender' we het allemaal gaan vinden dat dit gaat gebeuren. Nou mensen ik hoop dat de sector zijn rug recht houdt en we geen concessies doen aan het betalingregime. Boter bij de vis potverdorie, we denken al genoeg mee met slachterij en retail wat betreft veiligheid en bovenwettelijke eisen. Laat hen hun eigenste zaakjes maar aan de andere kant regelen. Laat eerst maar eens een fatsoenlijke opbrengstprijs gerealiseerd worden, zodat ook wij de kost kunnen verdienen.

 • gerjan slingenbergh

  Waarom zullen de retailers dat doen, die varkens komen er toch wel.

 • John*

  op de kantoren bij de slachterijen, verwerkers en retailers zit een flinke overhead aan volk wat de hele dag niets anders doet dan zulke berekeningen maken.

 • hstroek

  De macht van de grootgrutters zit niet alleen bij de varkens. Dit speelt in de hele agro food industrie. Hier worden de primaire producenten maar ook de werknemers in de sector de dupe van.
  Waarom zijn wij gezamenlijk, producenten en werknemers niet in staat om deze kwestie effectief aan te pakken?
  Dit komt mede door de consument, en dat zijn we zelf. We willen goedkope hamlappen of kipfilet in onze boodschappenkar. Als consument vinden we 'groener' wel goed maar het mag niets kosten.
  We kopen ons gevoel af door Max Havelaar koffie of eerlijke chocolade te kopen en daar blijft het bij.
  Overigens staat de site van de grootgrutters vol met mooie worden over MVO, u weet wel maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wanneer gaan ze hier nu echt iets mee doen? Nogmaals de producent moet een boterham kunnen verdienen en de medwerkers in de keten moeten ook een eerlijk loon kunnen ontvangen. Daar schort het nu ook vaak aan.

  Mijn oproep; partijen sla de handen ineen richting de grootgrutters, laat je niet langer 'uitmelken'.

  Henry Stroek CNV Vakmensen

 • Focke

  Europa is druk bezig met de verandering van richtlijn richtlijn 2000/35/EC over de betaaltermijnen. Max 60 dagen lijkt het te worden.
  Dit geldt dan wellicht ook voor de distributiesector, die dan weer sneller betaalt aan de slachthuizen, die dan weer vlotjes de boer kan betalen.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.