Varkenshouderij

Nieuws 2719 x bekeken 12 reacties

NVV wil doorberekening voerprijs in varkensprijs

Doetinchem - Er moet een correctie voor de hoge voerkosten worden ingebouwd. Dit zegt Wyno Zwanenburg, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV). Volgens Zwanenburg kan een doorberekeningsmodel uit Amerika wellicht ook in Nederland werken.

"Op dit moment zijn de voerkosten zeer hoog en de varkensprijzen laag. In de Verenigde Staten (VS) werkt men al met een doorberekening van de grondstofprijzen in de varkensprijzen. Dit wordt gedaan met behulp van de mais-en tarwenoteringen op de beurs van Chicago. De prijsschommelingen van tarwe en mais worden vervolgens door de integraties doorberekend in de varkensprijs", aldus de NVV-voorzitter.

Namens de NVV is een brief gestuurd naar de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) om te vragen hoe ver de sector mag gaan in prijsafspraken en het collectief doorberekenen van hoge voerkosten.

"We verwachten binnenkort een antwoord van de NMA. Er moet namelijk echt actie komen. Er zit veel frustratie bij de varkenshouders. Er zijn veel praatclubs maar er gebeurt niets. We hebben niet de illusie dat we binnenkort weer gaan verdienen op het vlees, maar een doorbereking van de voerkosten is absoluut noodzakelijk. Wat we anders gaan zien is dat kleine bedrijven niet meer kunnen bestaan en gedwongen worden om op te schalen, met opnieuw extra investeringskosten", aldus Zwanenburg.

Als de NVV een positief antwoord krijgt van de NMA, wordt bekeken hoe dit mogelijk kan worden ingepast voor de Nederlandse situatie. Zwanenburg: "Nederland heeft geen integraties zoals in de VS, dus we moeten kijken naar een ander model. Bijvoorbeeld op regionaal niveau of een deel van de keten. We hebben simpelweg een mechanisme nodig dat een correctie kan inbouwen op de varkensprijs. Het Amerikaanse model is naar mijn mening een goed voorbeeld."

Laatste reacties

 • Boerke.

  Eindelijk iemand die wakker word!!

 • Haye23

  ieder een eerlijke prijs

 • varkenshouder1

  Het zal tijd worden dat megainvesteringen in milieu en welzijn maar ook de hoge grondstofprijs gewoon betaald wordt door onze kopers, die ook al hun bedrijven financieren bij hun leveranciers. Kijk naar de laatste investering van Jumbo, die betalen we met z`n allen mee.....

 • tieleke

  Heel normaal. Als het graan duurder wordt, brood duurder, aardappelen duurder, frites duurder, ijzererts duurder, ijzer duurder. Zo is het met alles dus waarom niet bij de varkens.

 • Wian

  Een terechte gedachte om de voer prijs op te nemen in de varkens prijs,
  alleen geef ik je weinig kans bij de NMA daar de Nop dit enkele maanden geleden ook heeft geprobeert bij de NMA volgens een lid van de noterings commisie en deze geen toestemming geeft om dit bij de eierprijzen in te voeren dus is de kans klein dat dit bij de varkens wel mag.
  dit neemt niet weg gewoon proberen als je toestemming krijgt bied dit ook mogelijk heden voor andere sectoren.

 • John*

  martien van thiel, waarom dat allemaal duurder wordt? misschien omdat die bedrijven gewoon de kostprijs + marge vragen en niet meer produceren dan noodzakelijk. Deze bedrijven vinden het ook niet erg om 20% van de productie capaciteit niet te gebruiken. En wat doen varkensboeren als de marges onder druk staan? NOG MEER PRODUCEREN. Pas als de buurman weggeconcureert is gaan de varkensprijzen omhoog en de voerprijzen omlaag.

 • Hans Brasil

  Ja John dat klopt, maar het zijn de voerprijzen die het aanbod van de varkens reguleren en niet andersom. daarom is het altijd zo dat wanneer het voer duur wordt, de varkens goedkoop worden, en wanneer het voer goedkoop wordt, de varkens duur worden. Daarom zal die doorberekening van duurder voer nooit plaatsvinden.

 • W Geverink

  Een nederlandse boer gaat altijd vol gas. De amerikaan kijkt waarvoor de grondstoffen vastgelegd kunnen worden, de vette varkens voor vastgezet kunnen worden + de vaste kosten. Is de marge niet aanwezig of te klein blijft de stal leeg.

 • John*

  voor ondernemers moet de markt ook dynamisch blijven, anders kan je toch beter koeien gaan melken. Dat is ook de reden dat er nu veel vakmannen tussen de koeien zitten en bij de varkenshouderij meer ondernemers overblijven.

 • info104

  Als bv. een Vion de varkens bij een overschot aan vlees de varkens een week eerder slacht en bv. het max .gewicht met 5kg verlaagd ,komt er minder vlees op de markt en zal de prijs hoger worden . En de boer de varkensplek een week leeg laat.
  Of een strakke quotering op de productie van vlees ,met bv. een max. jaarproductie per bedrijf.
  We weten noch niet wat het gaat worden na 1 Jan. met de mest regels , er is nu al mest wat niet kan worden geplaatst, of moeten we het maar op een koude sanering aan laten komen, volgens mij is dat het domste.
  Beste mensen er moet een soort v Drie groep opstaan die de productie regelt.

 • John*

  bij de kalveren en vleeskuikens wordt er al veel meer gepland om de productie en marktvraag in balans te houden. Bij kuikens worden bv. de eieren een week later ingelegd, de kippen wat lichter gemaakt of juist wat zwaarder. Bij de kalveren wordt er hard geselecteerd op gewicht en kwaliteit van de nuchtere dieren bij een te verwachten overschot. Deze sectoren zijn dan ook veel verder geintregeerd. De varkenshouderij heeft nog een lange weg te gaan om zover te komen. Maar hoe dan ook vorig jaar zijn er 60 000 zeugenplaatsen in nl verloren. nu zijn er nog zo'n 480 000 vleesvarkensplaatsen aan de beurt.

 • pdenh1

  In feite is de varkensmarkt een vrije markt, waain de prijs tot stand komt via vraag en aanbod.Zulks geldt oolk voor de mengvoedermarkt. Daar bepalen vraag en aanbod van veevoedergrondstoffen eveneens de prijs van het mengvoeder, die betaald moet worden. Marktfactoren bepalen derhalve de prijzen, zo ook de rendementen. Of hogere kostprijzen ook worden goedgemaakt door hogere prijzen van het eindproduct is afhankelijk van de vraag naar en het aanbod van het betrokken eindproduct. De markt selecteert dus wie blijft, wie gaat. Is dat gewenst, zo luidt de vraag. Daar valt nog veel over te zeggen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.