Varkenshouderij

Nieuws 603 x bekeken

KI Twenthe boekt lager resultaat

Fleringen - Varkens KI Twenthe in Fleringen heeft over 2011 een nettoresultaat geboekt van 36.528 euro.

Dat is ruim 31.192 euro minder dan over 2010. Dit blijkt uit het jaarverslag dat de organisatie heeft uitgebracht.

KI Twenthe behaalde over 2011 een kleine afzetstijging. Er werden 2.562 doses meer afgezet dan een jaar eerder. KI Twenthe zag echter het resultaat kleiner worden doordat er minder van diensten als drachtigheidscannen en dergelijke gebruik werd gemaakt. Andere oorzaken liggen in de voerkosten die met 30 procent zijn toegenomen tot een bedrag van 45.000 euro. Dit wordt behalve door de stijgende voerprijzen ook veroorzaakt doordat de KI meer beren hield. KI Twenthe bouwde vorig jaar een nieuwe stal, waardoor de post afschrijving gebouwen toenam met 10.000 euro.

Voor 2012 verwacht het bestuur van KI Twenthe een beduidend lager resultaat. Dat is dan ook de reden dat het bestuur voorstelt om het resultaat over 2011 in zijn geheel toe te voegen aan het eigen vermogen.

Het aantal leden daalde in 2011 met 25 tot 160. Het aantal verkochte doses bedroeg 331.281, wat neerkomt omt op 1.880 doses per bedrijf. Een jaar eerder bedroeg het aantal verkochte doses per bedrijf nog 1.777. De afzetafname werd gecompenseerd door de groei van de zeugenstapel bij de blijvende bedrijven en doordat er enkele nieuwe afnemers bijkwamen.

KI Twenthe voorziet voor 2012 dat nog eens 10 procent van het aantal bedrijven zal stoppen met gezamenlijk 6 procent van de zeugen. Dat zou voor 2012 neer kunnen komen op een sperma-afzetdaling van 5 procent. Er zal een daling zijn in het aantal zeugen, mede doordat nieuw- en verbouwplannen vertraging oplopen door langdurige procedures. Op lange termijn verwacht de organisatie dat de aantallen dieren weer op peil zullen komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.