Varkenshouderij

Nieuws 626 x bekeken

Chinese markt open voor Brits varkensvlees

Londen/ Peking – De Chinese markt gaat open voor Brits varkensvlees. Dat kan de sector alleen de komende twee jaar al zeker 125 miljoen euro extra opleveren.

Een delegatie uit de Britse varkenswereld onder leiding van staatssecretaris voor landbouw Jim Paice heeft donderdag in Beijing een overeenkomst getekend waarmee China de markt openstelt voor Brits varkensvlees. Dat heeft meteen al een contract voor de levering van 2.000 fokzeugen opgeleverd, waarmee de Chinezen de kwaliteit van hun eigen varkensstapel hopen te verbeteren. De ondertekening volgt op jaren voorbereiding waarbij vooral de technische aspecten centraal stonden.
Volgens voorzitter Stewart Houston van het varkensschap BPEX, die deelneemt aan de delegatie, beschikt een aantal Britse vleesbedrijven al over de vereiste certificering door de Chinese voedseldienst. Dat betekent dat de export op korte termijn daadwerkelijk op gang kan komen. ''Het vlees is beschikbaar en de plannen zijn afgerond. Dat zou het eerste jaar al zo'n 40 miljoen pond aan extra vleeshandel op kunnen leveren.'' De Chinese markt is volgens Houston vooral interessant omdat er veel vraag is naar delen van het karkas die elders niet of nauwelijks te verkopen zijn.

Sinds eind 2011 exporteert ook Nederland varkensvlees naar China, net als onder meer Duitsland en Denemarken.

Of registreer je om te kunnen reageren.