Varkenshouderij

Nieuws 2745 x bekeken 1 reactie

Veel belangstelling voor voorlichting stoppersregeling

Zelhem – In de Achterhoek is onder varkenshouders veel belangstelling voor de stoppersregeling.

Dat bleek tijdens een voorlichtingsavond in Zelhem over deze regeling.
De stoppersregeling is bedoeld voor varkenshouders die op termijn willen stoppen met hun bedrijf omdat ze niet kunnen of willen investeren in ammoniakemissie beperkende maatregelen. De organisatie van deze avond, het Plattelandshuis in Zelhem en de organisatie Boerenkans, had zo’n tweehonderd bedrijven in de Achterhoek aangeschreven en attent gemaakt op deze avond. Er kwamen uiteindelijk tussen de tachtig en honderd varkenshouders naar het Plattelandshuis toe. Ook enkele pluimveehouders waren op de voorlichtingsavond af gekomen.
Specialisten van LTO Noord Advies/Flynth en Rombou, de ruimtelijke ordeningsspecialist van LTO-Noord en Flynth gingen in op de mogelijkheden. Hun advies kwam erop neer dat vakrenshouders zich goed moeten laten voorlichten en de verschillende mogelijkheden eerst moeten (laten) doorrekenen.
Alle varkenshouders hebben twee jaar geleden een bedrijfsontwikkelplan ingediend, waarin ze aan moesten geven hoe ze hun toekomst zien. De bedrijven die in dat plan hebben aangegeven te willen stoppen, moeten voor 1 juli aangeven dat ze gebruik willen maken van de stoppersregeling. Ze hoeven dan niet te beschikken over een stalsysteem uit het besluit huisvesting, maar mogen andere maatregelen toepassen. Het gaat dan om maatregelen als minder dieren houden, omschakelen op een andere diercategorie, een ronde minder mesten per jaar, zuurtoevoeging aan de mest en toepassing van balansballen op de mest.

Eén reactie

  • hengeveld

    In het artikel over de bijeenkomst stoppersregeling in Zelhem staat een foutje. Bedrijven die in het in 2010 opgestelde bedrijfsontwikkelplan hebben aangegeven te willen stoppen, zo schrijft u, moeten voor 1 juli aangeven dat ze met de stoppersregeling mee willen doen. Het ligt wat complexer: bedrijven die in de BOP hebben aangegeven te willen stoppen in de periode tussen 2013 en 2020 (zg. C2 categorie) hoeven voor 1 juli niets te doen, zij kunnen sowieso gebruik maken van de stoppersregeling. Waarschijnlijk geldt dit ook voor bedrijven die in hun BOP hebben aangegeven per 1 jan. 2013 te zullen stoppen (zg. C 1 categorie. Voor deze groep is dit echter op dit moment niet zeker, vandaar dat op de avond is gezegd om dit in ieder geval voor 1 juli te melden. Wie zich in ieder geval ook voor 1 juli moet melden is de groep die in 2010 heeft aangegeven het bedrijf verder te willen ontwikkelen (zg. B1 en B2 categorieen) maar zich heeft bedacht en toch van de stoppersregeling gebruik wil maken.

    Dick Hengeveld

    ps. ik heb de inleiding over de stoppersregeling verzorgd op de avond in Zelhem

Of registreer je om te kunnen reageren.