Varkenshouderij

Nieuws 1131 x bekeken

Strengere eisen voor tweedekeusmiddelen varkens

Den Haag - Het gebruik van tweedekeusmiddelen (antibiotica) op varkensbedrijven is straks alleen toegestaan als uit bacteriologisch onderzoek blijkt dat de bacterie ongevoelig is voor een eerstekeus middel.


De dierenartsen worden geacht zich aan deze nieuwe richtlijnen te houden op advies van de Gezondheidsraad aan minister Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Bleker van ELI. De keuzelijsten (formularia) heeft de dierenartsenkoepel KNMvD als antwoord hierop aangepast.
Volgens Gerard van Eijden, voorzitter van de vakgroep Gezondheidszorg Varken van de KNMvD zijn de meeste varkensartsen in grote lijnen al bekend met de nieuwe formularia en anticiperen daar ook al op. Van Eijden is van mening dat de nieuwe formularia de effectiviteit van een behandeling ten goede komt. De keuze voor een geneesmiddel is meer onderbouwd, zodat de therapie beter aanslaat.
Het gebruik van derdekeusmiddelen - de zogenoemde derde en vierde generatie antibiotica – wordt nog verder aan banden gelegd in de nieuwe formularia. Dat zal bijna geen varkenshouder merken. Deze middelen zijn eerder dit jaar al geschrapt van de positieve lijst met geneesmiddelen voor IKB-varkensbedrijven.          
Tweedekeusmiddelen die bij varkens worden gebruikt zijn Colistine, Amoxicilline en Neomycine.

Of registreer je om te kunnen reageren.