Varkenshouderij

Nieuws 672 x bekeken

Noors stamboek kiest voor Topigs

Vught – Het Noorse geneticabedrijf Norsvin heeft een intentieverklaring ondertekent met Topigs.

Norsvin wil de Yorkshire zeugenlijn (Z-lijn) van Topigs gaan inzetten om de eigen varkensstapel te verbeteren.
Voor de Yorkshire-genetica had Noorwegen eerder een overeenkomst met het Zweedse bedrijf Nordic Genetics. Deze overeenkomst is opgezegd omdat het bedrijf verder wil met de Z-lijn van Topigs.
Het bestuur van Norsvin discussieert al vele jaren over hoe het met de Yorkshire verder moet. Aan het eind van de jaren 90 werd de fokkerij stopgezet. ”Eerst was er een overeenkomst met Finland. Daarna een nieuwe overeenkomst met de Zweden. De ontwikkelingen in de Finse en Zweedse fokkerij houden echter geen tred met de ambitie die wij hebben om de beste genetica te verkrijgen, voor onze leden en de klanten in het buitenland”, zegt Norsvinleider Willy Finnbakk. Het bestuur van Norsvin heeft er daarom voor gekozen de overeenkomst met de Zweden op te zeggen om andere Yorkshire-genen te kunnen importeren.
Volgens Peter Loenen van Topigs gaat het nog om een intentieverklaring (letter of intent). Wanneer de intenties worden vastgelegd en per wanneer Norsvin de Z-lijn gaat gebruiken is nog niet bekend. In eerste instantie gaat het alleen om de Yorkshire zeugenlijn. In de toekomst wil Topigs mogelijk ook samen onderzoeken gaan doen met Norsvin.

Of registreer je om te kunnen reageren.