Varkenshouderij

Nieuws 494 x bekeken

Nog meer kennis nodig over berengedrag

Sterksel - Varkenshouders hebben behoeften aan meer onderzoek over het voorkomen van staartbijten en overig negatief gedrag bij beren.

Dat was een van de conclusies van de workshop Vreedzame Varkens dat onlangs werd gehouden op VIC Sterksel.
De workshop was georganiseerd door de onderzoekers van het Sociable Swine project, een vierjarig onderzoek van Wageningen University, VU University en fokkerijorganisatie Topigs. Varkenshouders werden gevraagd om tijdens de workshop mee te denken over de thema’s staartbijten en ander manipulatief gedrag en het houden van beren.
Uit de discussie bleek dat veel varkenshouders anders denken over de definitie ‘negatief gedrag van beren’. Voor sommigen was het belangrijk dat er niet met mensen wordt vergeleken in uitspraken hierover. Ook was er soms discussie over wat oorzaak en wat gevolg is. Ligt stress ten grondslag aan negatieve gedragingen, of resulteren negatieve gedragingen in stress?
Een deel van de aanwezige varkenshouders zien oplossingen voor negatief gedrag in het voldoen in de verchillende behoeftes van varkens zoals samen zijn, snuffelen, wroeten en rust. Anderen gaven aan dat ze behoefte hebben aan ideeën en oplossingen die zich direct op negatief gedrag of stress richten. Ook bleek er behoefte naar meer kennis over de invloed van voedingscomponenten op gedrag en was het bekend dat verzadigd voedsel resulteert in meer rust.
De onderzoekers van het project Sociable Swine gaan de onderzoeksvragen die door de varkenshouders werden voorgesteld meenemen in het vervolgonderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.