Varkenshouderij

Nieuws 705 x bekeken 2 reacties

Nederlandse slachterijen slachten iets meer dan vorig jaar

Zoetermeer – De Nederlandse slachterijen slagen er tot nu toe goed in om de in Nederland geproduceerde vleesvarkens in eigen land te verwerken.

Die conclusie valt te trekken uit de gegevens die het Productschap Vee en Vlees publiceert op zijn website.
Tot en met week 12 hebben de Nederlandse slachterijen 1 procent meer varkens geslacht dan vorig jaar. Het PVV beschikt nog niet over betrouwbare exportcijfers tot en met week 12. Uit de gegevens tot en met week 8 blijkt echter dat de export fors is teruggelopen met ruim 12 procent. Het grootste deel van de export, zo’n 80 procent gaat naar Duitsland.
De import van slachtvarkens door Nederlandse bedrijven is praktisch gelijkgebleven, blijkt uit de PVV-gegevens over de eerste acht weken. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om varkens uit België. In Duitsland is het aantal slachtingen volgens gegevens van de varkenshouderij-organisatie ISN over de eerste 12 weken van dit jaar met zo’n 4 procent teruggelopen.
Het is dus vooral de varkensexport die een veer moet laten. De slachterijen houden hun productie op niveau. Marktonderzoeker Paul Westra van het PVV wijst naar de prijzen die de Nederlandse slachterijen betalen. “Ze slagen er in concurrerender te zijn met Duitsland. Dat is vorig jaar eigenlijk al ingezet.” De Nederlandse Vion-notering die de laatste jaren richtinggevend is, stond vorig jaar vrij consequent op hetzelfde niveau als de Duitse of een cent er boven. Op het ogenblik zit Vion met zijn notering een cent onder de Duitse notering. Hierbij moet wel worden aangetekend dat de Vion-notering inclusief btw is en de Duitse exclusief.
In Duitsland wordt duidelijk minder geslacht. Er wordt daar meer gestreden om de varkens tot nu toe. De grote vraag is dan ook wat er de komende weken met de prijs gaat gebeuren. De Duitse prijsontwikkeling is richtinggevend voor een groot deel van Europa.

Laatste reacties

  • jonge boer, Wvl

    Dit is een foto van een belgische slachterij :), Covameat uit wijtschate, Ik herken Gilles op de foto :)

  • Pieterv1

    gelukkig da der nog Belgische slachterijen zijn he! Anders zou de Nederlandse boerderij géén foto's kunnen plaatsen op de site! ;)
    Gr. W-vl collega!

Of registreer je om te kunnen reageren.