Varkenshouderij

Nieuws 1140 x bekeken

Vion verwacht kleine uitbetalingsverschillen

Boxtel – Vion verwacht dat er met het nieuwe classificatiesysteem en uitbetalingsschema dat vanaf volgende week wordt gehanteerd er per productieconcept geen verschil zal zijn in uitbetaling.

Wel kunnen er per bedrijf verschillen in opbrengst ontstaan van 1 cent positief tot 1 cent negatief.

Dat zegt Vion-inkoopdirecteur Peter van Balkom. Vanaf volgende week draaien de Nederlandse slachterijen met het nieuwe classificatiesysteem CGM en zijn de uitbetalingsschema’s aangepast. Als basis voor de nieuwe uitbetalingstabellen zijn 50.000 slachtingen verricht, waarbij zowel met het oude Hennessy Grading Probe (HGP) als het nieuwe prikpistool Capteur Gras Maigre (CGM) van de Franse producent Sydel is gemeten. Op basis daarvan zijn de tabellen zodanig ontwikkeld dat per concept geen verschil in opbrengst ontstaat voor en na de invoering.
Vion betaalt vanaf 2 april de basisprijs binnen het Good Farming Global (GFG) concept voor varkens met een magervleespercentage van 58 procent en hoger. Voorheen werd de notering uitbetaald voor varkens vanaf 56 procent. Om verder geen korting op de basisprijs te krijgen moeten de varkens in dit concept minder dan 17 millimeter spek hebben en 61 of meer millimeters spierdikte. In de oude kortingstabel was dit 18 en 58 millimeter. Het geslacht gewicht moet liggen tussen de 83 en 107 kilo. Volgens Van Balkom is het gewichtstraject bewust niet veranderd, omdat de verandering in classificatie en uitbetaling al gecompliceerd genoeg is.
Bij Good Farming Welfare ontvangen varkens met minder dan 16 millimeter spekdikte, 56 millimeter of meer spierdikte en 58 procent of meer magervlees de basisnotering.

Martin ten Hoven

Of registreer je om te kunnen reageren.