Varkenshouderij

Nieuws 2159 x bekeken 2 reacties

Vion twijfelt over nut en effect van webcams slachterijen

Boxtel – Vleesconcern Vion wijst niet op voorhand het plaatsen van webcams in slachterijen af, maar plaatst wel kanttekeningen. Volgens directeur communicatie Marc van der Lee is de vraag welk doel gediend wordt en of de beelden op zichzelf wel goed door consumenten kunnen worden geïnterpreteerd.

”Vion werkt zorgvuldig en technisch perfect, maar werken met levende dieren roept emoties op.” Van der Lee reageert op het nieuws dat staatssecretaris voor landbouw Henk Bleker overweegt het plaatsen van webcams te verplichten. Bleker zegt daarbij dat de beelden alleen zinvol zijn als ze kunnen worden opgeslagen en een rol kunnen spelen bij de handhaving. Van der Lee hekelt vooral het gebrek aan mogelijkheid tot dialoog.
”Zonder een juiste context bij de beelden zijn verkeerde conclusies snel getrokken. Als bedrijf openen we graag onze deuren om te laten zien hoe we werken, maar beelden alleen kunnen misleidend zijn.” Van der Lee benadrukt dat op de slachterijen van Vion, de grootste vleesproducent van Europa, permanent inspecteurs van de voedsel- en warenautoriteit (NVWA) aanwezig zijn. ”Zowel bij de binnenkomst van de dieren als verder in het slachtproces zijn VWA-mensen aanwezig. Het plaatsen van camera’s zou dus in eerste instantie niet bedoeld zijn voor een betere handhaving, maar voor het wekken van vertrouwen bij de consument. Ik betwijfel of webcams daartoe het juiste middel zijn. En ook de bescherming van de privacy van onze medewerkers is een belangrijk punt.”
Vion ging volgens Van der Lee eerder met NGO’s (niet-gouvernementele organisaties) in gesprek over het plaatsen van camera’s. ”Er is gekeken naar het filmen van de CO2-methode voor de verdoving van varkens. Vion heeft daar niet voor gekozen omdat de beelden alleen door experts goed kunnen worden beoordeeld. De consument kan bijvoorbeeld reageren op spiertrekkingen bij het dier terwijl het toch echt buiten kennis is.”
Directeur Henny Swinkels van kalverslachterij Van Drie Group ziet eveneens niets in webcams die consumenten vrij kunnen bekijken. ”Maar als goedkoop alternatief voor fysiek aanwezige inspecteurs zie ik het wel als een mogelijkheid.”

Laatste reacties

  • gerstiroma

    niet doen zulke camera's ophangen, voor de werknemers zal het een gevoel geven of ze in een starfkamp werken

  • gerstiroma

    niet doen zulke camera's ophangen, voor de werknemers zal het een gevoel geven als of ze in een starfkamp werken

Of registreer je om te kunnen reageren.